Schwarzenberg: Dokud do mě Zeman kope, ví, že nejsem mrtvola

14. 1. 2014

Prezident Miloš Zeman o vás na návštěvě Karlovarského kraje prohlásil, že vás nebude kvůli vízům rusky mluvících občanů "kritizovat, protože do mrtvol se nekope". Co tomu říkáte?

Tak za prvé: já jsem víza nezavedl, už tady byla. Za druhé: vnitřní část víz má na starosti ministerstvo vnitra, nikoliv ministerstvo zahraničí. Takže by bylo dobré - ale marné - požádat pana prezidenta, než něco říká, aby se nejdříve podrobně informoval. Ale holt někdy říká, co se mu zrovna hodí. Už to neberu vážně. Výroky pana prezidenta mě už nezajímají.

Zodpovědnost za víza si nepřipouštíte?

Za víza krátké doby je zodpovědné ministerstvo zahraničí, za dlouhodobá ministerstvo vnitra. Ale to nebyla moje libovůle, ze strany ministerstva vnitra zde byly snahy si víza pohlídat. Z dobrých důvodů.

Čím si vysvětlujete prezidentskou jízlivost?

Mě má ve zvláštní oblibě již od našeho souboje o prezidentství. Již dříve jsem neschválil jeho teorii, že prezident bude ministry rovnou jmenovat, nikoliv jen pověřovat. S tím jsem já srozuměn nebyl, ale dnes vidím, že ta situace stojí tak, jak chtěl pan prezident. Pan prezident nemá rád lidi, kteří se proti němu postaví.

Takže to považujete pouze za dozvuk prezidentské volby?

Myslím, že dokud tady bude on i já, v politice, tak si čas od času kopne, no. Ono ho baví kopat. Když do mě kope, tak aspoň ví, že ještě nejsem mrtvola.

Ondřej Kopřiva

lidovky.cz, 13. 1. 2013,rubrika: Domov

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme