Radši se pohádám v hospodě než na diskusním fóru, říká místostarosta Lokte

16. 2. 2011

Lidé ho znají pod uměleckým jménem Gardner. Nový místostarosta Petr Zahradníček je v loketské politice populární ikona. Pro náš rozhovor vybral podle něj nejkrásnější místnost městského úřadu – svoji vlastní kancelář. „Dal jsem si sem i stůl, když jsem byl ještě šéfredaktorem v Karlovarském deníku,“ směje se Zahradníček a pomalu rozsvěcuje světlo v místnosti. Z ničeho nic však vyhodí pojistky a celá radnice zhasne. Téměř dvouhodinový rozhovor za svitu zapadajícího slunce a radničních hodin tak může začít.


Po čtyřech letech jste se vrátil do loketské politiky za stranu TOP 09. Stal jste se dokonce místostarostou. Jaké máte plány s Loktem do budoucna?
Za tu pauzu jsem rád, je dobré si získat od úřadu trochu odstup. TOP 09 chce do politiky přinést větší transparentnost. Chceme veřejností kontrolovatelná výběrová řízení. Do konce února prosadíme tzv. žatecký model, podle kterého budou všechna výběrová řízení na internetu včetně průběhu a výsledku vyhodnocení. Náš přínos vidím v tom, že korigujeme některé kontroverzní kroky ODS, ale na druhou stranu chceme být tou silou, která tady bude prosazovat nové věci – šetření v rámci rozpočtu nebo kontrolu lesů považujeme za samozřejmost. Byli bychom rádi, kdybychom napříč politickým spektrem všichni táhli v Lokti za jeden provaz.


Chtěl jste se stát starostou Lokte?
To určitě ne. Naším kandidátem byl Zdeněk Bednář, ředitel jedné z mála prosperujících a fungujících porcelánek v regionu, což je úctyhodné. Pracujeme jako tým. Scházíme se před každým zastupitelstvem a před každou radou. Dohromady konzultujeme všechny kroky TOP 09.


Na jaký největší problém jste při příchodu do funkce narazil?
První věc, kterou jsme museli řešit, byl rozpočet. Prosadili jsme třeba mzdové úspory na radnici. Náš návrh byl snížit mzdy aparátu celkově zhruba o milion, ale nechali jsme to na tajemníkovi, který je tím personalistou, který nejlépe ví, co kdo na úřadě dělá. Ten však zvolil cestu, kdy snížil stav o jednoho zaměstnance ze sociálního odboru a zbytku sundal plošně plat o deset procent. Nám by se spíše líbila varianta odchodu třeba tří zaměstnanců s tím, že by se zbytku mohlo naopak přidat.
K personálním otázkám se chceme vrátit v průběhu druhého pololetí tohoto roku, kdy budeme muset řešit mimochodem právě i situaci, kdy nám tajemník zřejmě odejde do důchodu, jak naznačil. To bude ten čas se zamyslet, jestli neřešit personální obsazení radnice komplexně a s nějakou jasnou vizí. V tomto ohledu si vážně pohráváme s myšlenkou, jestli například v Lokti potřebujeme v takovém rozsahu jako teď stavební úřad, když máme Sokolov za humny.


V rozpočtu města bylo pro letošní rok vyčleněno 700 tisíc na odměny zastupitelům. Proč jste se ale jako zastupitelé TOP 09 vzdali všech svých odměn?
Místostarosta bral za minulé volební období zhruba sedm a půl tisíce korun odměny měsíčně. Jenom za naše mandáty ušetříme městu zhruba 100 tisíc korun a to je pro nás důležité. Šetřit se musí, peníze v městské pokladně zkrátka nejsou. Například i změna periodicity městského zpravodaje Loketské listy přinese úsporu.


Teď ale budou Loketské listy vycházet jednou za dva měsíce?
Domnívám se, že Loketské listy lze zaplnit důležitými informacemi tak, že stačí periodicita jednou za dva měsíce. Úspora je sto tisíc, to přeci není málo! Když jsem viděl, že tam o Vánocích byl článek o tom, jak se dělá štrúdl, nebo o chebské nemocnici, tak těch 100 tisíc je dobrých. Klademe důraz na internet, takže do konce února projdou radikální změnou webové stránky, kde nám jako mustr posloužily webové stránky Plzně a Ostravy, tedy měst, která kandidovala na evropské město kultury. Určitě i mně by se líbilo mít zpravodaj na křídovém papíře, ve formátu novin a nejlépe jednou týdně. Ale město na to nemá. Docela mě mrzí reakce vedení knihovny na snížení platů. Jaksi zapomnělo, že v původním návrhu rozpočtu, který připravovalo ještě minulé zastupitelstvo, byl návrh škrtu 300 tisíc. My jsme to vrátili zpátky, jelikož knihovna v Lokti žije a funguje výborně, byť je možná na tak malé město předimenzovaná.


Proč nechodíte diskutovat na veřejné internetové fórum města?
Mám e-mailovou adresu, kam mi kdykoli a kdokoli může napsat a já mu rád odpovím. Plánujeme, že zavedeme den TOP 09 na radnici, ať nám lidé řeknou do očí, co chtějí. Ale psát si s někým na diskusním fóru, jehož uživatelé jsou mnohdy anonymní a mnohdy ani nerozluštím, kdo se ptá, mi přijde zbytečné. Z podobného důvodu nemusím ani facebook. Jsem zvyklý se o věcech pohádat radši z očí do očí třeba v hospodě.


Na posledním zasedání zastupitelstva TOP 09 předložila návrh takzvané melounové dohody. O co jde?
Melounová dohoda je náš návrh na vyrovnání a zahlazení, podle našeho názoru, zbytečně vyhroceného sporu, který se udál ještě v loňském roce mezi městem a Technickými službami MaSS ředitele Stehlíka, kdy dlouhodobě nebyla ani jedna z těch stran schopna najít nějaké smírné řešení. V této věci musím pochválit našeho zastupitele Jaromíra Ungra, který se prohrabal neskutečným štosem faktur, objednávek a příkazní smlouvou. Připravil dohodu o vyrovnání prokazatelných prací a služeb v hodnotě přesahující milion korun, které MaSS pro město udělala, přičemž součástí této dohody ovšem bylo v konečném důsledku ušetření zhruba osmi set tisíc korun. Zůstává tak prakticky už jen jediný sporný bod, kde jsme nedospěli k dohodě, a to je otázka provozování veřejného osvětlení v uplynulých dvou letech. Tudíž tato věc zřejmě skončí u soudu.


Jaké další nápady chcete vy konkrétně realizovat? Veřejnost už hodně diskutuje o vaší myšlence uspořádat v Lokti farmářské trhy.
Kulturu bych chtěl dát pod jednu střechu. Chci, aby dění nebylo jenom na hradě, ale aby město více ožilo. Když se teď podívám z okna, vidím jedno auto a žádného člověka. Pozor, tamhle jdou tři lidé!
Podáme si žádost o dotaci na kulturu komplexně – galerie na hradbách, opery, farmářské trhy, jarmarky. A právě trhy by se mohly od května každou první sobotu v měsíci stát jakousi vlajkovou lodí. Loket si svým prostředím o trhovské město v regionu přímo říká. A nejenom o ty farmářské, ale třeba i o porcelánové, květinové a já nevím, jaké ještě. Vše by se odehrálo na náměstí mezi kašnami. Na 21. května počítáme na náměstí se zahájením kulturní sezóny. Kromě trhů tu bude velký stan, kde budou hrát loketské kapely. V amfiteátru by večer měli hrát Nazareth. Problém této dotace je v tom, že sice do konce března musíme mít podanou žádost, ovšem vyhodnocení tohoto programu je až v říjnu. Směrujeme ji na příští rok s tím, že to ale tak jako tak rozjedeme už letos. Zatím tedy nebudeme mít jednotné stánky, ale to, co si trhovci přivezou. Na druhou stranu nebudeme jejich stánky zpoplatňovat.


Závěrem jedna tradiční otázka, co byste vzkázal všem Loketským?
Přál bych si, aby se tu zmírnila nevraživost mezi sídlištěm a městem. Mezi lidmi, kteří to tu berou jako ubytovnu, a lidmi, kteří jsou na své město pyšní a jde jim o cestovní ruch. Všichni jsme totiž na jedné lodi. To, že se městu bude dařit, je přeci dobré i pro sídliště, a zrovna třeba s předsedou fotbalistů panem Kolesnáčem chceme sídliště zapojit do dění akcemi na fotbalovém hřišti. A snad i jedna dobrá zpráva pro naše hasiče – jedním z úkolů naší strany je, že jim sháníme cisternu. Máme příslib kraje, že by ji mohli dostat od profesionálů snad už v roce 2013.

Autor: KRISTIÁN ŠUJAN

"Melounová dohoda". O co jde?

  • Město Loket v květnu minulého roku vypovědělo příkazní smlouvu s technickými službami, které nyní požadují za odvedené práce dodatečně zaplatit. Proto rovněž firma město žaluje u soudu.
  • S návrhem, jak alespoň částečně vyřešit vleklý spor mezi městem Loket a Technickými službami – firmou MaSS, přišli zastupitelé z TOP 09 na zasedání městského zastupitelstva.
  • Dohodu členů zastupitelstva z TOP 09, kterou Loketští okamžitě pojmenovali jako „melounovou dohodu“, nakonec schválilo 12 zastupitelů. „Nedošlo sice k dohodě celkové, ale firma MaSS má na tyto peníze nárok,“ uvedl místostarosta Petr Zahradníček (TOP 09).
  • Konečného hlasování o finančním nároku se zastupitel a ředitel MaSS Lubomír Stehlík ani starosta Lokte Jaroslav Hlavsa neúčastnili. „Nemáme se rádi,“ pronesl Stehlík.
  • „Melounová dohoda“, jak se celé kauze v Lokti začalo přezdívat, přinese technickým službám více jak milion korun včetně DPH.
  • Redakce Sokolovského deníku požádala Lubomíra Stehlíka o rozhovor. Ten se uskuteční během příštího týdne.

Zdroj: http://sokolovsky.denik.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme