První fáze oprav sídliště v Novém Sedle jde do finále

1. 11. 2013

Sídliště v Novém Sedle se ze sociálně vyloučené lokality postupně mění na příjemné místo pro život. V rámci jeho revitalizace nechalo město upravit chodníky i zelené plochy v okolí domů. Renovací prošlo i veřejné osvětlení a přibylo místo pro parkování.

„Obnovování sídliště probíhá postupně. Do konce listopadu bude dokončena první fáze projektu, na příští rok už plánujeme fázi druhou," vysvětluje starosta Martin Loukota. Chodníky v havarijním stavu nahradila nová dlažba s pásy pro snazší orientaci zrakově postižených. Jinde vznikly na zvykových cestách chodníky úplně nové, stejně jako parkovací místa. „S parkováním tu měli občané dlouhodobě problémy, jako ostatně téměř na každém sídlišti. Proto jsme nechali vybudovat několik nových parkovacích ploch," říká starosta.

Renovaci financuje město z velké části z dotací Ministerstva pro místní rozvoj. „Na sídliště jsme získali dotaci ve výši čtyř milionů korun," uvedla Šárka Pojarová z investičního oddělení městského úřadu. „Plánovaný rozpočet dosahoval téměř devět milionů. Díky krizi na trhu se nám ale podařilo získat některé stavební práce výrazně levněji. Ušetřili jsme tak značnou částku jak městskému, tak v důsledku i státnímu rozpočtu," popisuje Pojarová.

Díky této skutečnosti naplánovalo město druhou etapu rekonstrukce ještě o něco rozsáhlejší. V rámci druhé fáze má být na sídlišti vybudováno moderní dětské hřiště, které nahradí aktuální nepoužívaná klepadla. „Opraveny budou opět chodníky, tentokrát v další části sídliště. Důležitou součástí této etapy rekonstrukce bude pak instalace bezpečnostních kamer. Ty budou sledovat velkou část sídliště. Chceme s jejich pomocí zamezit především vandalismu," vysvětluje Martin Loukota. „Během tří let už nám totiž někdo potřetí polámal stromy v nedalekém parčíku. Ty potom musí město nahrazovat z vlastních prostředků, což je dost nezanedbatelná částka. A samozřejmě se tak zvýší i bezpečnost občanů," tvrdí Loukota.

S plánováním městu pomáhá také Agentura pro sociální začleňování při Úřadu vlády ČR. „Od těchto odborníků získáváme cenné rady jak ohledně bezpečnosti a prevence kriminality, tak i k čerpání prostředků na obnovu vyloučených lokalit," uzavřel starosta.

Štítky
Osobnosti: Martin Loukota
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme