Programové prohlášení zveřejní nové vedení kraje až v pondělí

17. 4. 2015

Programové prohlášení nové vedení Karlovarského kraje, které kromě ČSSD tvoří rovněž ODS, Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM) a TOP 09 a STAN, zveřejní až v pondělí 20. dubna. 
Při nástupu ke kormidlům na kraji přitom koalice, která nahradila vedení sjednané do té doby mezi ČSSD a KSČM, slibovala programové prohlášení na první jednání krajského zastupitelstva. To se konalo ve čtvrtek, ale v jeho programu prohlášení nebylo. Důvodem nejsou podle oslovených členů koalice neshody v prioritách, ale jen nutnost stylisticky prohlášení dotáhnout do konce.

„Jsme si vědomi, že jsme se zavázali, že programové prohlášení předložíme co nejdříve na prvním jednání krajského zastupitelstva,“ uvedl karlovarský hejtman Martin Havel (ČSSD). „Je hotové, shodli jsme se v myšlenkách a směrech, ale chybí dopracovat sémantiku a jeho jazyk. Prohlášení je prostě třeba ještě učesat. Zastupitelé jej dostanou v pondělí e-mailem,“ konstatoval Havel, podle kterého základní teze soc. dem. volebního programu v programovém prohlášení zůstaly. „Mezi největší novinky bych zařadil problematiku zřízení destinačního managementu,“ dodal.

„Hlavním tématem byla podpora cestovního ruchu, kterou se v minulosti nepodařilo prosadit,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Šindelář. „Chceme během roku a půl destinační agenturu rozjet. Na podzim chci přinést konkrétní návrhy tak, aby mohla začít od ledna roku příštího fungovat,“ poznamenal. 

Jde jen o stylistické úpravy 

„Všechny naše podněty týkající se koncepce zdravotnictví, školství a sociálních věcí byly zapracovány, podobně jako energetická koncepce kraje,“ uvedl krajský radní Josef Hora (HNHRM) s tím, že koncepce nově obsahuje i klauzuli o správě stromů podél silnic v regionu.„O pahýly stojící podél zrekonstruovaných silnic dosud jako by nikdo nezodpovídal,“ vysvětlil. 

Stylistické úpravy v programovém prohlášení navrhl náměstek hejtmana Petr Zahradníček (TOP 09). „Jak každá ze stran přinášela své podněty k resortům, které vede, tak každá část programového prohlášení byla slohově různá. Opravdu jde jen o urovnání stylistiky programového prohlášení,“ uvedl zahradníček.

„Programové prohlášení klade například důraz na obnovu Císařských lázní v Karlových Varech, anebo navrhuje zřídit krajský dotační titul, z kterého by bylo možné podpořit oslavy 700. výročí narození Karla IV.,“ uzavřel Zahradníček. 

Zdroj: Právo, 17.4.2015, strana 8

Štítky
Osobnosti: Petr Zahradníček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme