Přání? Aby si lidé do KV Areny našli cestu

12. 5. 2011

Roman Maleček nemá situaci jednoduchou. Novým koaličním vedením města byl jmenován jednatelem ostře sledované KV Areny, z druhé strany se na něj řítí výtky opozice ODS a ČSSD. My jsme se ho proto zeptali:

Jste karlovarským zastupitelem za TOP 09. Jak vnímáte dnešní napjatou situaci v karlovarském zastupitelstvu mezi koalicí K20 a opozicí? Opozice ODS a ČSSD vaše kroky v KV Areně na posledním zastupitelstvu podrobila tvrdé kritice. Co tomu říkáte?

Samozřejmě vnímám napětí mezi opozicí a koalicí, které je vidět zejména v průběhu veřejných zasedání zastupitelstva. Dovoluji si však tvrdit, že ne vše je tak vypjaté, jak vypadá, a konstruktivní připomínky a kritiku chyb vládnoucí koalice (protože nikdo není dokonalý a většina zastupitelů ze strany koalice je v politice úplně nová a učí se – stejně jako já) ze strany opozice beru, bohužel často jsme svědky úplně zbytečných výpadů a spíše snahy o vlastní medializaci a obstrukce než o věcnou debatu. Věřím však, že snad v dohledné době nalezneme alespoň v některých oblastech společnou řeč a podaří se nám toto město popostrčit k tak zvaným „lepším zítřkům“, protože politika by měla být alespoň z mé strany pohledu „služba lidu“, a přestože nikdy nemůžete vyjít všem vstříc a nikdy nebude ani úplně bílá, ani úplně černá, měli bychom se snažit, aby ta její barva byla vždy více do bíla.

Musel jste čelit spoustě dotazů na fungování KV Areny. Mohl byste srovnat ekonomické ukazatele za uplynulé období? Stále jste terčem kritiky, že nevyděláváte a hala je pro město prodělečná. Tedy na rozdíl od doby, než jste ji začal řídit vy?

Chápu, že už jen název KV Arena s její minulostí i současností vyvolává u mnohých nevoli. A myšlenka, že by v této podobě vůbec nevznikla, je u nich téměř slastná, samozřejmě je určitě na straně druhé také mnoho takových, kteří stavbu KV Areny uvítali. Nicméně zdědili jsme objekt takový, jaký je, a já vždy budu tvrdit, že s mnoha a mnoha chybami a na počátku velmi špatně ekonomicky i provozně nastavený a s dluhovou službou, která bude ještě hodně dlouho trápit městský rozpočet.
Co se týče ekonomiky arény, musím občanům sdělit, že aréna bude i při sebelepším řízení a úsporách vždy ztrátová a její provoz musí město dotovat, a to formou přímých dotací do provozu arény i formou nepřímých dotací. To znamená podporou subjektů, které dlouhodobě využívají arénu (například lední hokej, krasobruslení…) nebo podporou krátkodobých sportovních a kulturních akcí.
Na naší činnosti je, abychom zefektivnili co nejvíce provoz po nákladové a výnosové stránce, tedy snížení vstupních nákladů, energie, režie, mzdové náklady… Ovšem s ohledem na co nejvyšší efektivitu v rámci produkčního využití arény pro co nejširší veřejnost a komerci. Nesmím však opomenout připomínku, že pro produkční i komerční využití arény jsou bohužel prozatím územní spádová oblast i momentální ekonomická možnost spádového obyvatelstva velmi malé a velmi slabé. Určitě máme asi málo „Varáků“ i občanů blízkého okolí, kteří jsou schopni měsíčně utratit na sportovní a kulturní akce v aréně třeba tři a více tisíc korun.
Pokud pak budeme mluvit konkrétně, od zahájení provozu arény v roce 2009 se její hospodaření vyvíjí následně: pompézně minulým vedením zmiňovaný hospodářský výsledek za rok 2009 + 777 tisíc korun se bohužel po úpravách a nastavení účetní skutečnosti dostal do minusu ve výši více než 3 milionů. Právě skončený rok 2010, v jehož druhé polovině jsem naskočil do vedení arény, pak skončí zřejmě v plusové částce okolo 200 tisíc korun. V roce 2011 bychom opět rádi skončili v lehkém účetním přebytku.
Jenže ono nejde až tak o tato čísla, jde hlavně o to, jak co nejrychleji napravit a změnit opravdu hodně, slušně řečeno, „mizerně“ nastavených smluv s dodavateli i odběrateli služeb arény a pokusit se arénu co nejlépe prodat.
Úplně na závěr této kapitoly snad jen konstatování, že od doby mého nástupu se nám podařilo prozatím snížit vstupní náklady v předběžném ročním objemu o více než 2 miliony korun a branami arény doufejme dle předpokladů projde na sportovní a kulturní akce v roce 2011 o 15 procent více návštěvníků proti roku 2010.

KV Arena naléhavě potřebuje hlavního sponzora, jehož logo by bylo i v názvu tohoto zařízení. S kým jste jednali a jak jste byli úspěšní?

Souhlasím, že by si KV Arena zasloužila hlavního sponzora-partnera, kterého měla dostat určitě již na počátku svého rozjezdu v roce 2009. Tehdejší jednání s velkými dodavateli služeb pro KV Arenu i velkými hráči na podnikatelském poli mělo být určitě dotaženo do konce a bylo určitě perspektivnější než nyní, přesto se i nové vedení města a areny snaží dotáhnout tuto operaci někam dále. Nicméně momentálně nemáme jasného partnera a jednání probíhají průběžně dále. Ovšem s kým, o tom bych mluvil až po skončení všech jednání a konkrétních výsledcích.

Které akce se za vašeho působení v tomto zařízení povedly a které byste už znovu neopakoval?

Prozatím nejraději vzpomínám na zářijové MS v basketbale, na kterém jsem se podílel sice ještě ne ze strany arény, ale ve velké součinnosti, a opravdu organizačně klaplo. Dále jsem ještě nestačil za přibližně šest měsíců zaznamenat v aréně úplný propadák a doufám také, že jej snad nezažiji. Ale stále se učíme a snad se i na poli produkce a organizace posuneme ještě dále.

Co plánujete v hale uspořádat v nejbližším období? Na co byste veřejnost pozval?

Z těch nejbližších bych návštěvníky pozval na akci, která se koná již za několik dnů, a to od 12. do 22.května. To se v aréně koná výstava květin Flores. Na konci května, od 27. do 29.5., proběhne v aréně mezinárodní basketbalový turnaj žen za účasti špičkových reprezentačních týmů České republiky, Ruska, Polska a Lotyšska (takové malé pokračování MS).
2.června pozveme všechny děti i rodiče na Dětský den v KV Areně, který pro ně pořádáme ve spolupráci s městem, a v průběhu roku 2011 se již moc těším na utkání mistrovství Evropy ve volejbale mužů, na které strašně rád pozvu všechny do arény v průběhu září, a to od 10. do 15.9. A určitě toho v aréně uvidíte ještě více – sledujete–li pořádně náš web.

Kdybyste měl v souvislosti s KV Arenou jedno kouzelné přání, jaké by bylo?

Asi nejvíce možnost dispoziční a organizační změny obou hal, což asi nepůjde, a pokud by bylo ještě jedno – pak aby si karlovarští i okolní podnikatelé našli opět cestu ke spolupráci s arénou a karlovarští občané vzali arénu tak, jak je, a našli si do ní v co největším počtu cestu.

Jaké změny v tomto zařízení chystáte?

Vše je v běhu a dejte nám ještě chvíli čas.

Skutečně nepotřebujete ředitele? Kolik máte zaměstnanců a subdodavatelů?

V této chvíli si dovoluji tvrdit, že více než ředitele nebo vedoucího potřebuje aréna doladit organizaci. Postupně budeme určitě shánět človíčka, jenž bude mít v ranku tolik potřebný marketink, a funkci ředitele nebo vedoucího provozu bych viděl v aréně až s rozjezdem bazénového centra.
Jinak v současné době má aréna 18 stálých zaměstnanců a jednoho externistu a samozřejmě dle potřeby jednotlivých akcí další pracovníky na dohodu.

Má vůbec KV Arena budoucnost, nebo ji čeká stejný osud jako Sazka arenu? Dokážete vyvrátit tyto pesimistické předpovědi?

Já doufám, že arénu osud Sazka areny nebo správně O2 areny nepotká, nicméně je s tím spojeno několik úzce provázaných faktorů:

  • rozumně vedená radnice a její rozpočet v návaznosti na splátky úvěrů, úroků a dotací
  • rozumně vedená aréna
  • pokud se nám podaří dotáhnout záměr vybudovat sportovně-relaxační centrum (spojení arény s bazénovým centrem a halou pro míčové sporty, s možností využití dalších okolních sportovišť, ubytovacích kapacit, balneo provozů, krás a položení Karlových Varů, mezinárodního letiště….), které může do budoucna nabídnout nejen Karlovarským, ale také všem návštěvníkům města něco úplně nového a zajímavého.

Spojením toho všeho bych o osud KV Areny neměl obavy.

Co přejete do další sezony karlovarským hokejistům?

Jako karlovarský patriot samozřejmě hodně sportovních úspěchů, postup do play-off, pak co nejvýš to půjde, dále aby svými výkony nalákali do arény co nejvíce fanoušků, no a pak silné a bohaté sponzory s ohledem na plnění pronájmů...

Zdroj: Karlovarský deník

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme