Otys: O koalici jednáme s uskupením STAN s podporou KOA a KDU-ČSL

6. 11. 2015

Mezi TOP 09 a Starosty a nezávislými (STAN) proběhnou v příštím 46. týdnu koaliční námluvy.

Tyto dvě strany se již dříve dohodly na koaliční předvolební spolupráci v krajských volbách v příštím roce na podzim s Karlovarskou občanskou alternativou (KOA) v čele s karlovarským primátorem Petrem Kulhánkem a rovněž s KDUČSL. Ke konci října přitom zastupující předseda STAN Petr Gazdík na tiskové konferenci v Praze prohlásil, že jeho strana nebude s TOP 09 v krajských volbách kandidovat v žádném z regionů.

„Ta situace se mezitím vyvíjí a my s uskupením STAN s podporou KOA a KDUČSL jednáme o uskupení koalice s těmito subjekty,“ uvedl karlovarský krajský předseda TOP 09 Lukáš Otys, kterého krajské předsednictvo strany v pondělí 2. listopadu pověřilo jednáním o vytvoření čtyřčlenné koalice pro krajské volby.

Jednání se má uskutečnit v úterý 10. listopadu. „V tuhle chvíli budeme na jednání spíše naslouchat, jaké představy tyto tři subjekty mají,“ pokračoval Otys s tím, že pak se k věci bude vyjadřovat předsednictvo strany.

„Chtěli bychom ale relativně brzy buď spolupráci potvrdit, nebo vyvrátit,“ dodal.

Podle Otyse bylo „trošku zarážející“ nedávné prohlášení Gazdíka, že STAN nebude nikde kandidovat s TOP 09. „Poté ale svá slova změkčil a právě my jsme jeden z krajů, kde ta spolupráce možná je. Neznamená to ovšem, že na sto procent,“ konstatoval krajský předseda TOP 09, který nechtěl předbíhat s tím, jaká jména by se měla objevit na čelných místech krajské kandidátky.

Podle krajské předsedkyně STAN a starostky Nové Role Jitky Pokorné jednala její strana o možné koaliční spolupráci v krajských volbách i se Stranou zelených, ale ti s podmínkami nesouhlasili.

„Jedinou podmínku máme, že se bude kandidátka jmenovat Starostové a nezávislí s podporou té které strany, zatím tedy s KOA a KDU-ČSL. TOP 09 si nyní tuto podmínku vykomunikovala uvnitř strany, a tak proběhnou první jednání koalice,“ podotkla Pokorná, která nechtěla předbíhat, kam se budou jednání ubírat.

„TOP 09 má ale tolik kvalitních a významných osobností ve svých řadách, že vzájemná spolupráce by byla obrovským přínosem,“ dodala.

„Nabídli jsme TOP 09 ve společné koalici místa,“ uvedl Kulhánek. „Zelení nabídku neakceptovali, kdo se nakonec zapojí, to je otevřenou otázkou,“ dodal karlovarský primátor.

„Chápeme volby do krajského zastupitelstva jako politickou záležitost, ale spíše jako volbu osobností, takže bych se TOP 09 nebránila,“ uvedla krajská předsedkyně lidovců Olga Haláková, podle které je koaliční smlouva připravena k podpisu.

Na jednání chceme spíše naslouchat, jaké představy tyto tři subjekty mají Lukáš Otys, karlovarský předseda TOP 09

Zdroj: Právo, 4.11.2015, Severozápadní Čechy, Strana:10

Štítky
Osobnosti: Lukáš Otys
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme