Omšelá nádraží v Karlovarském kraji postupně změní tvář

23. 4. 2018

Nejpozději do letních prázdnin chce Správa železniční dopravní cesty dokončit rozsáhlejší opravy několika nádraží, se kterými začala v loňském roce. Čekala je například rekonstrukce fasád, střech nebo opatření proti vlhkosti doprovázené zásahy do přístřešků a povrchů prvních nástupišť.

„Jedná se konkrétně o výpravní budovy železničních stanic Loket a Kynšperk nad Ohří. V letošním roce pak chceme v obdobném duchu připravit opravy nádražních budov ve stanicích Tršnice, Dalovice, Stará Role a Stráž nad Ohří,“ uvedl náměstek generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty pro správu majetku Tomáš Drmola.

Minulý rok na tyto stavby společnost vynaložila zhruba 28 milionů. Letos to má být 24 milionů korun. 

O nádražní budovu v Lokti přitom před časem projevilo zájem město, protože byla až na pár kluboven v podstatě nevyužitá. „Už jsme byli v jednání, ale z ničeho nic z něj sešlo. Poté, co se objevilo téma lithium, zařadily České dráhy a Správa železniční dopravní cesty zpátečku,“ nastínil loketský místostarosta Petr Zahradníček.

Zásoby tohoto vzácného kovu leží v Horním Slavkově a okolní města a obce by uvítala, pokud by je případná těžba co nejméně dopravně zatěžovala.

„Nevím, jaká je teď situace kolem rekonstrukce dráhy do Horního Slavkova, ale uvítali bychom ji, protože by tím odpadl náš velký problém, který nás tíží. Ať se raději lithium dopravuje vlakem než auty,“ řekl místostarosta.

Zmínil také, že se Loket s železničáři dohodl na prodeji pozemků a buduje další parkoviště. Právě parkování je ve městě velkým tématem, neboť do něj na kulturní akce přijíždí velké množství lidí. Na řadu přijde i Sokolov 

zdroj: výtah z vary.idnes.cz

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme