Noví poslanci chtějí vrátit do hry povinné lyžování v přilbě

25. 2. 2014

"Někteří poslanci o něj projevili zájem. Chtějí jej projednat ve svých poslaneckých klubech. Nebude jej navrhovat jeden člověk, chtějí společně," prozradil bývalý krušnohorský náčelník Chlad.
Kdo přesně ho o materiál požádal, zatím nechce prozradit. Na bezpečnosti lidí mu však stále záleží, ať už jedou na lyžích nebo na kole, kde jsou podle jeho zkušeností úrazy ještě horší. "Minulý týden jsem počítal lidi na sjezdovce, kteří přilbu mají. Stále víc než třetina helmu nenosí," řekl Rudolf Chlad.

Upozornil přitom, že některé evropské horské státy už povinnost nošení přileb na svahu zavedly. Na českých sjezdovkách je však podle něj situace o něco lepší než třeba před pěti lety.
"Někteří už si své zdraví chrání, stále to ale není, jaké by to mělo být. Přitom přilba nikomu neublíží, může jen pomoci," podotkl. Za nárůstem počtu přileb ve skiarálech podle něj může stát i lyžařská nehoda sedminásobného mistra světa formule 1 Michaela Schumachera. Přilba ho zřejmě zachránila před okamžitou smrtí.

Náraz se rozloží do celé helmy a nepoškodí lebku Dalším příkladem může být také olympijský pád snowboardistky Šárky Pančochové, které po nárazu helma praskla. Stejného názoru je i manažer skiareálu na Klínovci Adam Svačina, který si většího počtu přileb ve skiareálu všiml také. Jejich používání rozhodně doporučuje náčelník Horské služby Krušné hory Miroslav Güttner.

"Pokud člověk s helmou upadne, náraz se rozloží na celou přilbu, nezasáhne pouze jedno místo a helma zabrání poškození lebky," řekl.

Přilbám na svahu i na kole je nakloněná poslankyně Karlovarského kraje za ČSSD Markéta Wernerová. Od loňského prosince sedí ve Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Osobně je prý pro používání jakýchkoli ochranných pomůcek, upozorňuje však na legislativní obtíže kvůli nesourodosti sportů, při kterých se lidé chrání přilbami.

"Zda a jak řešit povinnost ochranných pomůcek při různých sportech legislativní úpravou je otázka k odborné diskuzi mezi zástupci sportovních spolků, popřípadě z řad záchranných sborů a politiky," uvedla.

S povinným nošením přilby pro děti musejí počítat ti, kteří se chystají na lyžařskou dovolenou do některých spolkových zemí Rakouska nebo do Itálie. Ta zavedla povinné helmy jako první v Evropě.

zdroj: www.idnes.cz

Štítky
Osobnosti: Rudolf Chlad
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme