Nekontrolované neznamená nebezpečné

27. 5. 2016

Moc si nedovedu vysvětlit přehršli naprosto zbytečných regulací, se kterými přišla vláda. Tento týden například proběhla médií zpráva o snaze zregulovat možnost tzv. home office pro zaměstnance.

Většina lidí, kteří takto pracují, to berou jako pracovní výhodu. Velmi praktické je to např. pro matky s malými dětmi, které si tak mohou práci splnit v době, kdy jim vedle v místnosti dítě spí a nemusí např. nikam odcházet a řešit hlídání. Dosud institut „home office“, tedy práce z domu, fungoval bezproblémově, přinášel benefity oběma stranám (zaměstnavatelům i zaměstnancům) a nerušeně se v naší zemi prosazoval.

Opravdu tedy netuším, proč vláda pojala potřebu ho regulovat nějakým nařízením. Návrh na proplácení např. spotřebované elektřiny, je směšný. Přesně tuším, co v případě, že tato regulace nabyde platnosti, se stane. Zaměstnavatelé prostě možnost „home office“ ve své firmě zruší. Ani ne tak pro těch pár korun za elektriku, ale pro množství papírování, které by jim vzniklo. A zaměstnanci, kteří nebudou moci do firmy docházet pracovat, o práci přijdou.

Z dřívější doby si pak ještě vzpomínám na návrh, aby zaměstnavatelé zabraňovali stresu u zaměstnanců. Jak to má provést např. ředitel záchranné služby u posádky sanitek, ředitel letového provozu u letištních dispečerů, nebo například jak se mají stresu v práci bránit burzovní makléři – tyto povolání patří mezi nejvíce stresové, ovšem tedy opravdu nevím. Asi nám přestanou v zemi jezdit sanitky, létat letadla a obchodovat burzy. Jen aby se zaměstnanci nestresovali.

Trošku mi to začíná připomínat minulý režim, kdy systém byl nervózní z jakékoliv aktivity, kterou neměl pod dohledem. Ale to už by bylo na jiný článek.

Bc. Lukáš Otys, MBA
člen předsednictva TOP 09
předseda TOP 09 v Karlovarském kraji
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme