5. 4. 2016

Jako podnikatel od letošního roku odnesete jeden vyplněný formulář na jeden úřad, zaplatíte jednu částku na jeden účet a tím pro vás veškeré úřadování s daněmi a poplatky končí. Sci-fi? V současné době ano, ale nemuselo být.

TOP 09 v roce 2011 připravila zákon, který měl za úkol pro občany a podnikatele výrazným způsobem zjednodušit podávání daňového přiznání a přehledů sociálního a zdravotního pojištění. Vznikl by takzvaný JIM – jednotné inkasní místo. Odpadlo by tak každoroční cestování po úřadech a trávení až několika hodin ve frontách. Zákon měl začít platit v roce 2015. Vzhledem k předčasným volbám ho ale TOP 09 s koaličními partnery nestihla zavést a současná vláda zákon smetla ze stolu.

Ministr financí má zřejmě jiné priority ve vztahu k podnikatelům. Hlavně jak jim vidět přímo do talíře, pokud možno je co nejvíce administrativně zatěžovat a tak nadále dusit podnikání u nás. Jednoho pak napadne, jestli to vlastně nedělá proto, aby měl pokud možno co nejmenší konkurenci. To jsou sice čiré spekulace, nicméně pravdou je, že podnikatelé, kteří Andreje Babiše volili, protože byl „jedním z nich“ už z něj asi tak nadšení nejsou.

Bc. Lukáš Otys, MBA
člen předsednictva TOP 09
předseda TOP 09 v Karlovarském kraji

V Karlových Varech, 5. 4. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme