Krušnohoří má UNESCO na dosah

3. 8. 2015

Už koncem srpna navštíví Krušné hory hodnotitelé UNESCO. Ti budou posuzovat, zda centrální Krušnohoří splňuje parametry pro zapsání na prestižní seznam světového dědictví. A ti poté vyřknou ortel, zda Krušnohoří bude na seznam zařazeno, nebo řízení přeruší, či žádost zamítnou.

O tento zápis žádá společně Karlovarský a Ústecký kraj a na druhé straně hranice republika Sasko. Jde už o druhou možnost mít na seznamu kulturního dědictví lokalitu z Karlovarského kraje. Tou první je žádost o zápis lázeňského trojúhelníku. 
Podle Petra Zahradníčka (TOP 09), krajského náměstka pro kulturu, jde o jedinečnou a výjimečnou věc.

„Proto jsme sdružení Montanregion Krušnohoří/Erzgebirge, které na české straně vše organizuje, poskytli dotaci ve výši 750 tisíc korun. Jde o podporu na prezentaci tohoto záměru,“ uvedl.

Podle náměstka Zahradníčka má Krušnohoří dobře nakročeno, a dokonce má lepší pozici než lázeňský trojúhelník. „Je dva až tři roky napřed a doufám v úspěšné finále,“ dodal náměstek Zahradníček

O zápis do UNESCO na české straně usiluje památková zóna v Jáchymově, Vlčí jámy v Horní Blatné, Blatenský vrch u Božího Daru a cínový důl Mauritius v Abertamech. V Ústeckém kraji pak jde o obec Měděnec a město Krupka. V českém Krušnohoří jde celkem o šest lokalit. Co se týče německé strany Krušnohoří, zde je těchto lokalit minimálně třicet. 

Starostové dotčených obcí si jsou vědomi, že zařazení na prestižní seznam má svá úskalí, ale výhody jednoznačně převyšují. A zájem kraje je velmi těší. „Je viditelné, že i pro kraj je tento projekt prioritou a má perspektivu. My víme, že to na nás bude klást obrovské nároky, ale vrátí se námvše na vyšší návštěvnosti i atraktivnosti Krušnohoří,“ vysvětlil Zdeněk Lakatoš, starosta Abertam. A dokládá to čísly. Nově otevřený důl Mauritius na Hřebečné navštívily už dva tisíce návštěvníků. „Ono to ale není jenom o práci s přípravou dokumentů. Nároky jsou i na rozvoj území, zajištění většího počtu parkovacích ploch a podobně. I to všechno budou hodnotitelé posuzovat. Ale pro nás to zase znamená pracovní místa a rozvoj podnikání,“ vysvětlil starosta Lakatoš. 

Podle něj je zápis na seznam UNESCO také obnova tradice hornictví v Krušných horách. Krušnohoří je tak stále blíže ke splnění vytčené mety, a může tak být zřejmě jen otázkou času, kdy se ze seznamu kandidátů přesune na plnohodnotný seznam členů prestižního kulturního dědictví UNESCO. 

zdroj: Chebský deník, titulní strana, 1. 8. 2015

Štítky
Osobnosti: Petr Zahradníček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme