Krajská kancelář TOP 09 Karlovy Vary předkládá svým členům

16. 6. 2011

Usnesení městského soudu v Praze ze dne 10. června 2011 - č.j. 1Nc 12/2011-40 - o nařízení předběžného opatření ve věci vyhlášení stávky

Městský soud v Praze rozhodl soudcem JUDr. Martinem Valehrachem v právní věci žalobce: Česká republika, jednající organizační složkou: Ministerstvo financí ČR, se sídlem Praha 1, Letenská 15, proti žalovanému: Odborové sdružení železničářů, se sídlem Praha 9, Na Břehu 579/3, IČ: 00225479, o nařízení předběžného opatření ve věci vyhlášení stávky.

Citujeme z dokumentu: "Soud v  posuzovaném případě dospěl k závěru, že v posuzovaném případě jsou splněny podmínky pro nařízení předběžného opatření, protože je dána potřeba předběžné úpravy,protože stávka byla vyhlášena v 11 hod. 10. 6. 2011 za situace, kdy ani žalobce, ani jiné dotčené subjekty nejsou schopny zajistit minimalizaci škod, které mohou vzniknout vyhlášenou stávkou za situace, kdy mezi vyhlášením a stávkou není žádný pracovní den. Za této situace je namístě považovat vyhlášenou stávku za stávku, která je nikoliv využitím práva na stávku, ale zneužitím tohoto práva v  rozporu s dobrými mravy, kdy stávka by v nepřijatelném rozsahu zasáhla subjekty, které se na stávce neúčastní. Soud konstatuje, že obecně stávka, kterou žalovaný společně s dalšími odborovými svazy organizuje proti navrhovaným změnám daňového a důchodového systému vyhlásil, je stávkou, kterou lze považovat za stávku, která je v souladu s článkem hlavou IV. a 27 odst. 4 LZPS, protože je vyhlášena pro hájení hospodářských práv, avšak nelze ji považovat za naplňovaní ústavou zaručených práv s ohledem na způsob, který žalovaný zvolil, kdy lze skutečně konstatovat, že stávka nebyla vyhlášena v takové lhůtě, kterou by bylo možno považovat za akceptovatelnou, přiměřenou, která by umožnila minimalizovat vzniklé škody. Za akceptovatelnou lze považovat lhůtu tří pracovních dní, tak jak ji požaduje zákon o kolektivním vyjednávání č.2/1991Sb. v § 17 odst. 4. Stejně tak lze konstatovat, že s  ohledem na to, že stávka byla vyhlášena v souvislosti s vládními návrhy připravované důchodové, sociální a zdravotní reformy, byl stále prostor pro jednání, která přes přerušení jednání o reformách v tripartitě z  dubna 2011 nadále pokračovala, jak je soudu známo z tištěných i elektronických médií. Z dostupných informací není vůbec patrné zda vůbec byla stávka projednána a odsouhlasena dotčenými zaměstnanci a nahlášena dotčeným zaměstnavatelům. Soud též konstatuje, že z mediálních výstupů je známo, že je plánováno nejen stávkovat, tedy přerušit práci, ale i blokovat ostatní dopravu včetně soukromé zejména na hlavních tazích a velkých městech ve spolupráci s dalšími odborovými svazy, což přesahuje Ústavou zaručené právo na stávku."

Celý text je zveřejněn na http://www.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/mfcr/Usneseni_1Nc_12_2011_5.pdf

Zdroj: www.top09kva.cz

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme