Koalice Karlovarského kraje stáhla návrh na změny ve školství

14. 12. 2013

Karlovarský kraj OE Koaliční komunisté v zastupitelstvu Karlovarského kraje stáhli návrh změn ve středním školství v kraji. Mimo jiné navrhoval zrušení tří středních škol. Komunisté nezískali dostatečnou podporu partnerské ČSSD a podle koaliční smlouvy museli návrh stáhnout. Kraj tak zřejmě jen zpřísní přijímací zkoušky a školy do konce volebního období rušit nebude. Zastupitelé vedení kraje ale pověřili přepracováním koncepce.

Návrh několik měsíců připravoval hejtmanův náměstek Václav Sloup (KSČM). Kromě jiného navrhl zrušení středních škol v Lokti, Nejdku a Chodově a omezení prim některých gymnázií. Proti záměru se ale postavili starostové měst, kde se školy měly rušit, i studenti.
Například podle Pavla Čekana (ČSSD), starosty Ostrova, kde se měla omezit prima osmiletého gymnázia, s vedením měst a dotčenými školami nikdo nekonzultoval připravované změny.

Zejména opozice ale nebyla spokojena se stažením bodu, a to přestože koncepci opoziční zastupitelé odmítali. Například krajský zastupitel a karlovarský primátor Petr Kulhánek (STAN) navrhoval usnesení, aby vedení kraje připravilo závazný harmonogram projednání koncepce krajského školství, ale návrh neprošel. Dodatečně se ale opozici podařilo prosadit návrh, podle kterého má vedení kraje do 30. června přepracovat koncepci a připravit strategii krajského školství na dobu pěti až deseti let dopředu.

Podle Petra Zahradníčka (TOP 09) z Lokte návrh poškodil školy, i když byl stažen. „Žijí v nejistotě, a to za chvíli začnou přijímací řízení na školy," řekl.

Sloup, jehož koncepce neprošla, nakonec konstatoval, že další změny nebudou. „Vzhledem k nedohodě nebudu připravovat do konce volebního období žádnou zásadní změnu. Budeme jen pokračovat ve zpřísnění přijímacích zkoušek," řekl Sloup.
Nevyloučil ale změny v oborové struktuře škol. To by se podle něj mohlo týkat i osmiletých gymnázií. Zatímco nyní jevkrajinagymnáziích 12,5 procenta studentů, kraj by se chtěl dostat na deset procent, ministerstvo má přitom snahu snížit počet studentů na gymnáziích až na sedm procent. Podle Sloupa akutně hrozí to, že se některé školy dostanou do finančních potíží. „Pokud se nic nezmění, tak budou mít učitelé základní platy," varoval. Stažení návrhu jako svůj osobní neúspěch nebere. „Je to spíš neúspěch rady," dodal. Podle hejtmana Josefa Novotného (ČSSD) jsou právě přijímací zkoušky hlavní cestou, jak zkvalitnit klesající úroveň absolventů škol. Kromě toho, jak řekl, by se neměly přerozdělovat peníze pro školy, které mají malý počet žáků ve třídách, na úkor škol, kterémají třídy naplněné.

Zdroj: Chebský deník |  Autor: čtk |

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme