Klub TOP 09 + STAN součástí duhové koalice

2. 3. 2015

Výsledkem jednání z minulého čtvrtka je široká koalice všech stran s výjimkou komunistů, Alternativa pro kraj svoji účast zatím zvažuje. Dle dosažené dohody bude mít ČSSD v devítičlenné radě 4 křesla, včetně hejtmana. 

Zbylých 5 postů si rozdělí dosavadní opozice. Neuvolněným radním za klub TOP 09 + STAN by měl být Petr Zahradníček; s gescí nad krajskou kulturou, lázeňstvím a cestovním ruchem.

Vzápětí po přerušení jednání zastupitelstva do 9. 3. začala schůzka ČSSD, ODS, HNHRM, Alternativy pro kraj a klubu TOP 09 + STAN.

Jejím výsledkem je hrubý obrys budoucí duhové koalice. Petr Kulhánek osvětluje hlavní koaliční záměr: „Cílem koalice je odpovědně spravovat kraj do řádných voleb za rok a půl, a to bez komunistů ve vedení kraje.“

Klub TOP 09 + STAN se nezříká politické odpovědnosti, naopak se hlásí ke svému podílu na správě kraje, tak aby byla zajištěna řádná správa věcí veřejných, například končících dotačních programů. „Příjemci dotací očekávají stabilitu, nikoli politické rozmíšky,“ dodává Jan Horník.

TOP 09 + STAN navrhují rovněž dílčí organizační změny, které přinesou lepší rozhodování, jedná se především o snížení počtu členů komisí z 10 na 9, tedy na lichý počet. Dále společný klub deklaruje zájem o vedení komise pro kulturu a památkovou péči a komise pro lázeňství a cestovní ruch. 

Těmto oborům se členové zastupitelského klubu věnují dlouhodobě jak na politické, tak odborné rovni. Snahou zastupitelů za TOP 09 + STAN je především zajistit plynulý přechod řízení kraje na nově vzniklou radu. Jan Horník dodává: „Chci věřit tomu, že dosluhující rada nebude dělat žádné nevratné personální či ekonomické změny na kraji či v organizacích krajem zřizovaných.“ 

zdroj: Karlovarský deník, 2.3.2015, str. 3

Štítky
Osobnosti: Petr Zahradníček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme