Karlovarská krajská nemocnice

23. 9. 2012

Když ČSSD před 4 roky slibovala, jak vyřeší krajské zdravotnictví, tak jsem netušil, kam ho nakonec dovede. ČSSD se velmi rychle rozkoukala a zjistila, že kolem Karlovarské krajské nemocnice a.s. (dále jen „KKN a.s.) se točí velké peníze a z těch se snažila profitovat. Proto si do představenstva této společnosti dosadila své krajské politiky, aby mohla ovládnout výběrová řízení u vypisovaných zakázek. ČSSD si před volbami 2008 dobře spočítala svou investici: nákup popularity (slib zrušení poplatků) za desítky milionů z krajské kasy se vyplatil, když zmanipulované zakázky přinesly z krajské kasy do kasy ČSSD desítky, možná stovky milionů při minimální ztrátě popularity.

KKN a.s. získala nejpolitičtější vedení od doby svého vzniku. Po třech letech, když ČSSD zjistila, že se tento kolos potápí a stíhá jej jeden problém za druhým, začala hledat východisko z této šlamastiky. Když už nevěděla kudy kam, dosadila za své neschopné krajské radní (tedy za MUDr. Larvu, Ing. Bradáče a pana Čermáka) do vedení KKN a.s. raději manažery z Libereckého kraje. Předtím ale ještě stačila pronajmout část KKN a.s., konkrétně areál nemocnice v Sokolově, soukromému subjektu bez jakékoliv veřejné diskuze a bez projednání v zastupitelstvu Karlovarského kraje. Celou dobu vládnutí ČSSD na Karlovarském kraji doprovází KKN a.s. problémy s výběrovými řízeními vypsanými především na stavební práce v jednotlivých nemocnicích a na zdravotnické vybavení nemocnic. Krajskou koalici ČSSD s KSČM stíhala v KKN a.s. kauza za kauzou a mnohé prošetřuje protikorupční policie. Zakázky na nemocniční lůžkové komplety, CT v Karlových Varech a Chebu, pořízení nových zdravotnických přístrojů a stavební zakázky v jednotlivých nemocnicích kraje byly krajskými politiky bezostyšně manipulovány. Hejtman Novotný neustále mluví o jedné miliardě korun, které ČSSD do KKN a.s. investovala, ale už nemluví o tom, že zmanipulovanými veřejnými zakázkami, např. přes takzvané „kompletátory,“ připravila ČSSD krajské zdravotnictví o desítky milionů korun. Takto dál již nemůže být krajské zdravotnictví řízeno a provozováno.

Návrhy TOP 09 a Starostů na řešení tíživé situace krajského zdravotnictví:

  1. Nastolení solidního komunikačního prostoru mezi krajem a lékaři, středním zdravotním a technickým personálem nemocnic, ve kterém bude kladen důraz na upřednostnění odbornosti nad politickými ambicemi krajských politiků.
  2. Provedení revize všech smluvních ujednání a vypovězení nebo úprava těch, které jsou pro KKN a.s. nevýhodné.
  3. Nastavení modelu vypisování výběrových řízení, zpracovávaných pouze vlastními silami, kdy jejich výsledkem bude kvalita za solidní cenu.
  4. Zajištění profesionálního (manažerského) vedení společnosti na plný pracovní úvazek včetně fungující dozorčí rady KKN a.s.

Jan Horník

Zdroj:  www.vlastnímisilami.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme