Jaderná elektrárna v Chebu aneb slibem neurazíš

25. 9. 2014

Při sledování kampaní našich konkurenčních, především pak největších stran, jsme dlouho přemýšleli o tom, jak potencionálním voličům otevřít oči, jak je upozornit na líbivou, planými sliby naplněnou kampaň těchto stran, na polopravdy které se v kampaních objevují. Nechtěli jsme a ani nechceme konkretizovat. Jediné, co jsme chtěli a chceme je, aby se člověk nad tím vším v předvolebním zmatku zastavil a zamyslel.

Nakonec někdo ze stranických kolegů vyřkl myšlenku, pojďme lidem slíbit něco, co je nesplnitelné, s tím, že na závěr uvedeme slogan: „…i my Vám můžeme slíbit víc, než si myslíte.“  Následně jsme si vybrali téma pro absurdní slib Vybudování jaderné elektrárny v Chebu. Na první pohled se nám toto téma zdálo zcela absurdní, téma kdy každému musí být jasné, že se jedná o nadsázku, téma které je zcela nenaplnitelné. Ale! Po delším zkoumání dané problematiky, po přečtení článku, který je Vám k dispozici v dalším čtení, jsme uvnitř TOPky začali mít rozporuplné pocity. Začínaly se ozývat hlasy, že to nebude pochopeno, že to není v dnešní době až tak nerealizovatelné (byť by minimální náklad byl 1mld. Korun  ), že se na nás budou voliči zlobit, protože jsme si z nich udělali legraci, která nemusí být pochopena, že nám to konkurenti a média omlátí o hlavu… Nicméně mně osobně se ten nápad, tak líbil, že jsem se rozhodnul, že se o něj s vámi podělím. A tak, chcete-li se pobavit, čtěte dál.

Při dnešní energetické závislosti na ropě a zemním plynu a zejména při současné napjaté situaci ve vztazích mezi Ruskem a Evropou je třeba se ještě intenzivněji rozhlížet po alternativních řešeních. Solární a větrné zdroje jsou vždy jen doplňkové a svou nestálostí je nelze používat pro trvalou energetickou potřebu. Se spalováním uhlí máme nevalné zkušenosti v podobě znečištění ovzduší a devastací přírody v podobě povrchových dolů.
Světoví odborníci již delší dobu studují vlastní čisté zdroje tepla a elektrické energie. Ideálním dostupným ekologickým řešením je použití malého moderního jaderného reaktoru, který by sloužil pro potřeby menších municipalit. Malý městský jaderný  reaktor je již dnes možné pořídit například od firmy Toshiba. Jedná se o reaktor 4S. 4S v názvu reaktoru znamená Super Safe, Small and Simple. 4S je rychlý reaktor, chlazený sodíkem, palivové tyče jsou ze slitiny uranu, zirkonia a plutonia (U-24Pu-10Zr).

Požadavky na údržbu jsou minimální při použití elektromagnetického čerpadla bez rotujících částí. Pasivní bezpečnosti je dosaženo pomocí pasivních systémů pro odvod tepla a pomocí negativní zpětné vazby tepelné reaktivity v jádře. Výměna paliva je potřeba jednou za 30 let. Reaktor v podstatě bezúdržbový, například se i sám odstaví při zemětřesení. Výkon jednoho reaktoru je 10 MW elektrického výkonu a 30 MW tepelného výkonu. Jaderný reaktor 4S je skrytý celý v zemi a zabere plochu pouhých 22 m x 16 m.

Pro potřeby města Chebu by stačila  elektrárna, která by měla dva takovéto bloky. Tedy elektrický výkon 20 MW a tepelný výkon 60 MW. Náklady na vybudování jednoho bloku tohoto typu jaderné elektrárny jsou pouhých 500 milionů Kč.

V případě, kdyby se na vybudování a úsporách na energii chtělo podílet více obcí, byla by realizována elektrárna s bloky čtyřmi a ta by pokryla celý chebský region jak elektrickou energií, tak i teplem při minimální investici na straně domácností.

Toshiba pokročila nejdál ve faktické realizaci projektu. S reaktory 4S počítá nově budovaná elektrárna města Galena na Aljašce. Toto město je totálně izolováno od zdrojů elektrické energie, a proto musí spoléhat pouze samo na sebe. V současnosti je od amerického úřadu pro jadernou energii schválena konstrukce reaktoru a v druhém čtvrtletí tohoto roku má být zahájeno schvalování plánů elektrárny. Termín začátku stavby ale zatím nebyl určen.

Cheb by tak mohl být prvním městem v Evropě a možná i ve světě, které by se díky vlastní jaderné elektrárně stalo energeticky a ekonomicky nezávislým na cizích zdrojích energie.

Toshiba plánuje rozjet sériovou produkci tohoto reaktoru již v roce 2014. Odhady nákladů jsou okolo 2 500 dolarů za instalovaný kilowatt a výrobní cena by měla být 5–7 centů za kWh.

Zaujal vás tento projekt jaderné elektrárny?

  • projekt, který by zajistil energetickou i ekonomickou soběstačnost města Chebu i jeho okolí.
  • projekt, který by zajistil pro občany Chebu nulové náklady na elektrickou energii a teplo,
  • projekt, který není závislý na zdrojích fosilních paliv nebo komunálního odpadu,
  • projekt, který neznečišťuje ovzduší žádnými zplodinami,
  • projekt, který by zajistil vytvoření desítky pracovních míst v Chebu.

… i my Vám můžeme slíbit víc, než si myslíte.

No nezní to úžasně?! Pro někoho možná ano, jiný může opáčit a říct pane Bože jaderná elektrárna? Nezbláznili se?

Ať to vnímáte jakkoli, z pohledu TOP 09 Cheb je celý tento projekt holý nesmysl. Kdyby se něco takového mělo realizovat, Cheb by nemohl investovat do ničeho jiného a to je nesmysl! 

Investovat do našeho Chebu určitě chceme, ale uváženě, na základě hovorů s občany, porad s odborníky, na základě širší podpory veřejnosti a nikoli za každou cenu, nikoli s výhledem na dlouhodobé zadlužení města.

O tento článek, který měl zapadnout v neznámu, jsem se s vámi chtěl podělit z toho důvodu, abych vám ukázal, že i realizace předvolební kampaně může být docela srandou, a že ne všichni politici musejí být nezbytně suchaři.

 

Petr Koudelka, kandidát za TOP 09 do zastupitelstva města Cheb

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme