Horník: Zraněný musí do Karlových Varů. Pohotovost v Ostrově chybí

12. 8. 2016

Odřeniny, naraženiny a zlomeniny jsou častá zranění na horách.

Horská služba Krušných hor v letošní letní sezoně zasahovala už u sedmi desítek případů zranění na horách. Nejčastěji přitom záchranáři pomáhali cyklistům. 

„Počet zásahů je stejný, jako tomu bylo i v minulých letech. Naopak Šumava a Jizerské hory zaznamenaly letos nárůst. Je to tam vysloveně přecpané lidmi, ale u nás, kromě Božího Daru, lidé moc nejsou. Sem tam je nějaký cyklista. Zdá se, že lidé ještě Krušné hory neobjevili,“ řekl náčelník Horské služby Krušné hory Miroslav Güttner.

Úrazy, ke kterým Horská služba vyjíždí, jsou hlavně lehká zranění, kdy není bezprostředně ohrožen lidský život. „Co se týče zranění, tak se jedná ve většině případů o odřeniny, naraženiny nebo zlomeniny. Nic závažného. Žádné smrtelné zranění jsme zatím letos neměli. V Krušných horách máme v současnosti klid. Zatímco na Šumavě se počet úrazů v létě už rovná počtu úrazů v zimě, v Krušných horách je to kolem šesti až sedmi set úrazů během zimy a kolem sta, ale i méně úrazů během léta,“ poznamenal Güttner.

„Na Božím Daru jsme zaznamenali zranění v rámci ubytovacích zařízení, kdy spadlo dítě z postele. Takové úrazy si pak řeší lidé sami nebo přes Horskou službu,“ uvedl starosta Božího Daru Jan Horník (senátor za STAN a TOP 09). Za problém považuje chybějící pohotovost. „Dříve byla v Ostrově, ale dnes musí lidé se zraněním až do Karlových Varů. Tato skutečnost není vnímána zrovna pozitivně,“ doplnil Horník.

zdroj: 12.8.2016  Chebský deník  str. 01  Titulní strana

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme