Demokracie zdržuje, i pokladny

12. 4. 2016

Podnikatele budeme dozorovat, zdali nepodvádějí a nekradou a budeme k tomu používat systém, díky kterému si někdo nakradl. I tak by se dalo pochopit to, co se za poslední týden událo ve vládě. Vládní poradci v pátek odpoledne najednou změnili názor a výběrové řízení na projekt technického zabezpečení elektronické evidence tržeb za padesát milionů korun být nemusí.

Server Echo24.cz  píše, že rada vlády pro ICT (tedy ti poradci) původně vůbec nesouhlasila s tím, aby technické řešení zabezpečovala IBM a požadovala vypsání výběrového řízení. Náhle však změnila názor a spolu s nimi i „Babišova“ ministryně Karla Šlechtová, která má na starosti pravidla pro veřejné zakázky. Ta najednou dodala poradcům přelomové analýzy, dle kterých rozhodli jinak.

Ministr financí argumentuje tím, že by se jinak projekt nestihl spustit. Čas je zřejmě největším zabijákem veřejné soutěže a demokracie vůbec. Obávám se, aby se takto brzy neodůvodňovaly i další nedemokratické kroky jak už ministra financí, tak případně vlády. Na diskusi přeci není čas při honbě za totalitou. A když si navíc může někdo i díky tomu vydělat….

Bc. Lukáš Otys, MBA
člen předsednictva TOP 09
předseda TOP 09 v Karlovarském kraji
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme