23. 6. 2016

O tom, že se podnikatelům v České republice od dob, kdy tu vládne sociální demokracie spolu s Andrejem Babišem, nežije snadno, už jsem psal. Ovšem znovu mne o tom přesvědčil článek v nedávném vydání Hospodářských novin. Dle něj se podnikatelé snažili vysvětlit panu ministrovi, co je pálí, na jejich každoročním setkání.

Podle toho co jsem si přečetl, je podnikatel vlastně taková „vysoká“ a finanční úřady si hrají na myslivce. Částečně to vypadá, že nejde o to včas a správně platit daně a nešidit svoje klienty. Jde o to, aby finanční úřad našel chybu, klidně i hloupou a napálil pokutu, klidně i vysokou.

A tak si jen říkám, je tenhle hon na podnikatele v rozvinuté demokracii západního střihu normální? Opravdu by se úředníci, které si platíme ze svých daní, měli chovat takhle? Nejspíš ne. Samozřejmě, že např. v USA je krácení státu na daních závažným zločinem, ale podnikatele tam nechávají „dýchat“.

Pokud se státní dohled z role „když pochybíš, zaplatíš“ změní na „ my se hodně vynasnažíme, abychom našli, že jsi pochybil a zaplatíš hodně“ něco je prostě špatně. V normální společnosti by finanční úředníci přeci neměli jen čekat na chyby, kterých se podnikatel dopustí. Měli by být i poradci, kteří podnikatelům pomůžou a poradí, aby ty hloupé chyby nedělali. Prostě trocha lidskosti by neškodila.

A tak mám neodbytný pocit, že z ministerstva financí se stává ministerstvo pro ničení konkurentů Agrofertu. A dle předvolebních průzkumů bude hůř.

Lukáš Otys
člen předsednictva TOP 09
poředseda TOP 09 v Karlovarském kraji

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme