Chátrající Dvorana bude kulturní památkou

28. 6. 2014

Chátrající budova Dvorany v historickém centru Lokte má šanci znovu zářit a pulzovat kulturním životem. Zastupitelé v čele se starostou Zdeňkem Bednářem totiž schválili návrh prohlásit Dvoranu za nemovitou kulturní památku. Naděje na získání potřebné dotace na její opravu se tak rapidně zvyšují.

„Kromě záměrů soukromých investorů se v minulosti rovněž uvažovalo o zbourání Dvorany či o jejím přestavění na garáže. Dnes vidíme, že město potřebuje kulturní centrum se společenským sálem, který tu citelně chybí, a právě pro tyto účely je Dvorana ideální. Musíme ale jednat rychle, máme zhruba tak pět měsíců na to, než se oznámí dotační výzva,“ řekl na čtvrtečním zasedání starosta Bednář. S ním souhlasil i radní Petr Zahradníček.

„Tím, že se loketské sbírky vrací na hrad, tak pomalu ztrácíme další prostory, například pro pořádání plesů. Prohlášením Dvorany za kulturní památku jsme sice nastoupili na dlouhou trasu, která nebude sprintem, nicméně věřím, že se nám ji podaří nakonec opravit,“ vysvětlil Zahradníček. Budova je v současnosti podle odborníků v dobrém stavu, přesto ji však v případě získání dotace čeká kompletní rekonstrukce. „Objekt větrá, nezatýká do něj a dřevomorka je v pasivním stavu. Není to tedy tak dramatické, jak to vypadá zvenku,“ sdělil zastupitel Patrik Stangar.

Kvůli dalšímu postupu ve věci Dvorany se zastupitelé mimořádně sejdou ještě v létě. O opravu Dvorany se zajímají i samotní občané. Na sociální síti Facebook vznikla dokonce skupina „Opravte loketskou Dvoranu“, která hodlá uspořádat veřejnou sbírku. 

Zdroj: Sokolovský deník (Titulní strana, str. 01)

Štítky
Osobnosti: Petr Zahradníček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme