19. 1. 2015

Kdo bude příštím hejtmanem Karlovarského kraje? To je otázka, která nyní zaměstnává vyjednávací týmy ČSSD a KSČM, krajských koaličních partnerů. Současný hejtman Josef Novotný (ČSSD) už avizoval, že tento post opustí k 31. lednu a ponechá si pouze poslanecký mandát. Jeho nástupce by měl být sice zvolen na krajském zastupitelstvu už 12. února, ale podle všeho se to nepodaří. Komunisté totiž stále trvají na tom, že by funkce měla patřit jim a na hejtmanku už nominovali krajskou náměstkyni Evu Valjentovou (KSČM). Jenomže sociální demokraté na post prvního muže Karlovarského kraje navrhují krajského zastupitele Jakuba Pánika (ČSSD). A toho komunisté zřejmě vůbec nepodpoří. 

„Myna naší kandidátce Evě Valjentové trváme a s tím souvisí atmosféra vyjednávání. Chceme, aby krajská koalice ČSSD a KSČM pokračovala, ale musíme vyřešit několik věcí najednou. I když volba hejtmana je dominantní,“ uvedl Josef Murčo, krajský předsedaKSČM.

Krajská koalice musí podle něj zvolit i radního pro majetek, pro dopravu a regionální rozvoj za odcházejícího Petra Navrátila (ČSSD), který se stal starostou Chebu. 

Podle KSČM by si vlastního radního zasloužil také resort zdravotnictví. Ten je nyní sloučen v jedné gesci se sociálními věcmi a řídí jej náměstek Miloslav Čermák (ČSSD). „Tak tomu vždy bylo a je třeba, aby se tomuto náročnému resortu věnoval někdo samostatně,“ vysvětlil Josef Murčo. Sociální demokraté ale pustit post hejtmana nechtějí, i když si musí být vědomi toho, že v uplynulých krajských volbách skončili až za vítěznou KSČM, která jim pak post prvního muže v kraji přenechala. „Nechceme, aby západ zcela zrudnul, hodně potíží nás stály i protesty proti náměstkovi Václavu Sloupovi (KSČM). Myslím, že by se nám to v příštích volbách vymstilo,“ míní jeden z krajských sociálních demokratů.

Sociální demokraté včera na jednání Jakuba Pánika, svého kandidáta na post hejtmana, představili. „Ano,tato funkce mi byla oficiálně nabídnuta a já jsem ji přijal,“ potvrdil informaci Jakub Pánik. Zda se ale podaří ČSSD se svým kandidátem KSČM přesvědčit a získat tak pro něj podporu, to je zatím ve hvězdách.

Eva Valjentová, ale ani Jakub Pánik nejsou jako kandidáti na hejtmana přijatelní například pro TOP 09.

„Nepodpoříme ani jednoho. I když proti Evě Valjentové nic nemáme, komunisty odmítáme z principu a sociální demokrat Jakub Pánik je pro nás kontroverzním politikem,“ vysvětlil krajský předseda TOP09 Petr Zahradníček.

Narážel tak na fakt, že ČSSD Pánika v květnu 2013 z postu krajského předsedy odvolala. Sociální demokraté to tehdy zdůvodňovali tím, že to bylo pro váznoucí komunikaci, názorové neshody a změnu nálady ve straně.

Jenomže Pánika vyšetřovala i policie kvůli machinacím s evropskými dotacemi. Žádný trestný čin mu ale prokázán nebyl. 
ČSSD i KSČM shodně tvrdí, že se snaží nového hejtmana vyjednat do krajského zastupitelstva 12. února. Ke zvolení potřebují třiadvacet hlasů z pětačtyřiceti krajských zastupitelů. Pokud se to krajské koalici ale nepodaří do šesti měsíců, pak budou vyhlášeny nové krajské volby. 

Celkem zasedá v krajském zastupitelstvu 45 zastupitelů:

  • KSČM: 14 
  • ČSSD: 13 
  • ODS: 5 
  • HNHRM: 5 
  • ALTERNATIVA: 4 
  • TOP09+ STAN: 4 

zdroj: Chebský deník (Titulní strana, str. 01), 17.1.2015

Štítky
Osobnosti: Petr Zahradníček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme