Bez zájmu. Etický kodex podepsalo jen osm zastupitelů z osmatřiceti

14. 11. 2013

Karlovy Vary – Dva roky pracovala komise pro transparentní samosprávu karlovarského zastupitelstva na etickém kodexu. A konečná verze byla na světě až letos v dubnu. Jenomže politici se do podpisu dokumentu vůbec nehrnou, z osmatřiceti zastupitelů jej zatím podepsalo pouze osm.

A co by měli vlastně signovat? Už preambule kodexu definuje, jak by se měl karlovarský zastupitel chovat:„Já,člen Zastupitelstva města Karlovy Vary, vnímám výkon mandátu jako veřejnou službu občanům, od kterých jsem získal důvěru i právo je zastupovat při správě města. Hlásím se k odpovědnosti morální i právní, a proto přijímám dobrovolně, nad rámec právního řádu České republiky, tento Etický kodex, kterým se budu po dobu mandátu řídit.“

Třicet zastupitelů ale zřejmě vnímá kodex jako zbytečnou věc. A ačkoliv jim podpis nikdo nenařizuje, protože kodex nejen neschválili, ale ani nevzali na vědomí, rada je s jeho zněním seznámila.
Bez zájmu. Takže například článek 5 o střetu zájmů a neslučitelností funkcí, podle něhož se zastupitel zdrží takového jednání, které by vedlo ke střetu veřejného zájmu s jeho zájmem soukromým. To znamená jednání, které by přineslo jednostrannou a neoprávněnou výhodu jemu samotnému, jeho rodinnému příslušníkovi či osobě blízké, nebo fyzické či právnické osobě, se kterou měl, anebo má obchodní, pracovní, popřípadě politické vztahy, třicet zastupitelů dodržovat nemusí.
Nebo jsou tak čestní, že podpis pod kodex pokládají za naprosto marginální.

“Je to škoda, ale jde o rozhodnutí každého zastupitele,“ uvedl primátor Petr Kulhánek (KOA).

Kdo podepsal? Petr Kulhánek, Vlastimil Lepík, Zdeněk Slába, Pavel Žemlička (všichni KOA), Roman Maleček, Radek Novotný (oba TOP09), Libor Šembera, Martin Zeman

Zdroj: Karlovarský deník | Autor: (iva)

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme