A znovu. Burza se asi přesune

7. 11. 2013

Karlovy Vary – Přestěhuje se burza ze stadionu AC Start na jiné místo ve městě? Podle všeho je to velmi pravděpodobné. Tento záměr radní znovu oprášili a už v pondělí by se na jednáních koalice mělo definitivně rozhodnout.
„Burzu rušit nechceme, ale o přesunu burzy do jiné lokality uvažujeme,“ potvrdil záměr primátor Petr Kulhánek (KOA). Pro přesun tržiště je také radní a zároveň ředitel KV Areny Roman Maleček (TOP09), který změnu tohoto tržního místa navrhoval už jednou. „Prostor areálu AC Start nemá pro pořádání burzy potřebné parametry. Špatně se zde parkuje, pozemky jsou rozparcelované a mají několik majitelů. I to je tedy problém. Toto území je vedeno i do budoucna jako sportovně oddechové a pokud město areál odkoupí, pak do něj musí investovat. A zvelebit pro sportovce, nikoliv pro stánkaře,“ zdůraznil Roman Maleček.

Náměstek Petr Bursík (ODS) tak už začal s hledáním jiné lokality, kde by se burza mohla konat. V úvahu podle něj například připadá pozemek na Dolní Kamenné vedle plecharény. Tam už burzu ostatně město před lety přestěhovalo, ale kvůli protestům občanů ji vrátilo zpět na AC Start. Podle Romana Malečka je na přesun lidmi oblíbeného tržiště nejvhodnější doba. Daniel Kaplan, insolvenční správce zkrachovalého občanského sdružení AC Start, vyhlásil výběrové řízení na nového provozovatele nedělní burzy. Až dosud ji pořádalo nové občanské sdružení SC Start, s nímž insolvenční správce uzavřel smlouvu a zisky z burzy šly z padesáti procent sportovcům a z padesáti na umoření dluhu věřitelů. Pravidla se ale nyní mění. „Cílem je změna způsobu určení nájemného, které by mělo být nově stanoveno paušálními částkami na jednotlivá období kalendářního roku,“ vysvětlil. Podle Daniela Kaplana by se do výběrového řízení měly hlásit především sportovní kluby, které k areálu AC Start mají vztah. „Určitě ne obchodní společnost, která by burzu pojala jako byznys,“ doplnil. Zájemci se mohli hlásit do včerejška.
Zisky z burzy v letních měsících činí až třicet tisíc. Přesto svou přihlášku do výběrového řízení zvažovalo i město, podle primátora Kulhánka se ho nezúčastní. Naopak trvá zájem o koupi areálu AC Start, na nějž insolvenční správce vyhlásil výběrové řízení. Do prvního kola se kvůli stanovené ceně 45 milionů nikdo nepřihlásil, proto se bude opakovat znovu. Termín podle insolvenčního správce zatím není stanoven.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme