Vaněk: "Selský rozum" v Sokolově

13. 6. 2017

Nikdo netušil, že promítání filmu "Selský rozum" a představení knihy "Žlutý baron", jehož ústředním "hrdinou" je Andrej Babiš, bude mít takové následky. Za vše může podivné chování sokolovského MDK (Městský dům kultury) a gymnázia.

Z počátku totiž MDK akci ve svých prostorách povolil. Poté uzavřenou smlouvu zrušil. Údajně kvůli plánované odstávce elektřiny. Pokud by celá věc zůstala u tohoto nedorozumění, svět by se nezbořil. Hřebíčkem do rakve byl ale fakt, že se v plánovaný den odstávky v MDK vesele svítilo a tancovalo. Následný zákaz konání akce na půdě sokolovského gymnázia už jen potvrdil, že je zde jakýsi vyšší záměr.

Některé by mohlo napadnout, že se MDK a gymnázium snažili pro akci nalézt ještě krásnější prostředí, než kterými disponují. Pamětníci temné minulosti naší země by jim ale důrazně oponovali.

Nakonec však celá akce dopadla výborně. Organizátoři dosáhli svého. Církev projevila dobrou vůli a poskytla promítání azyl. Občané měli nevšední filmový zážitek. Představitelé MDK a gymnázia ukázali svou pravou tvář. A sokolovští zastupitelé se budou zpovídat veřejnosti 22. června.

Petra Vaněk
předsedkyně MO Karlovy Vary