Otys: Babiš neřídí stát jako efektivní firmu

Státní úřady utratily obrovské množství peněz na vypořádání se s novinkou zvanou GDPR. Proč vláda neuhlídala, aby za to veřejné instituce nevydaly víc, než je nutné?

26. 7. 2018

Měsíce a měsíce dopředu jsme všude slýchali o tom, jak se firmy připravují na platnost evropské novinky o ochraně osobních údajů, dobře známé jako GDPR.

Jistě jste stejně jako já dostávali desítky emailů od firem, kde jste někdy nechali své údaje, a pozorovali, jak se se změnou snaží „byznys“ vypořádat. Nepochybně na tom firemní manažeři a jejich právníci strávili desítky hodin, promýšlením i co nejefektivnější reakcí na novou a nevyhnutelnou nutnost.

Plýtvání v řádu miliard

Hospodářské noviny ale teď napadlo podívat se na to, jak se na GDPR připravil stát. A zjištění? Mnoho úřadů za srovnatelné služby k GDPR přeplácela. Důvodem byl především fakt, že spolu kraje či vládní úřady na zadávání zakázek nespolupracovaly. Podle veřejných registrů a názoru odborníků šlo na přípravu dosud zhruba 12 miliard.

Stát prý mohl až jednotky miliard korun ušetřit, nebo chcete-li jinak – nemusel v řádu jednotek miliard plýtvat. To bude asi o dost přesnější…

Dovedete si představit „firmu,“ ve které nakupují různá oddělení tytéž, nebo velmi podobné služby, ovšem zcela nezávisle a individuálně? Bez synergií a snahu o co největší efektivitu?

Příměr úplně nesedí a už to samotné přirovnání vedení státu čistě k manažerskému řízení firmy se mi příčí, ale když už s ním premiér Babiš tak často veřejně mává, tady je jasný důkaz, že efektivní stát ani v tomto, notabene v tak dlouho a tak intenzivně diskutovaném tématu, prosadit nedokázal.

Vše se ukáže na jednotlivostech

Díky chaotickému přístupu je v mnoha případech GDPR řešeno špatně, neodborně a náprava opatření bude stát další peníze. Při tom by stačilo, aby vše proběhlo koordinovaně a kupříkladu se využily služby členů Komory pověřenců pro ochranu osobních údajů, která sdružuje řádně proškolené odborníky. Viním ale stát z toho, že nepřemýšlel efektivněji, ekonomičtěji a nenakládal s našimi penězi lépe. A ne jen u GDPR. Platí to vlastně plošně.

Toto byl konkrétní test. Vláda Andreje Babiše neuspěla. Právě tyto konkrétní kroky jsou přitom průkaznější a jasnější než jakákoli vládní hesla.

Včera na Pražském hradě se premiér Babiš při jmenování své nové vlády znovu oháněl efektivním hospodařením.

Donuťme ho skládat účty průběžně a poukazujme na konkrétní příklady.

Mimochodem, od (Hospodářských) novin je toto skvělá práce. Jen tak dál!

Lukáš Otys
předseda TOP 09 v Karlovarském kraji