Janischova: Klášter v Teplé jako budoucí duchovní i kulturní centrum

2. 6. 2017

Nedávno ve zdech premonstrátského kláštera v Teplé zněla hudba světově věhlasných skladatelů Bohuslava Martinů, Bedřicha Smetany a Sergeje Rachmaninova v podání klavíristky Jitky Čechové a violoncellisty Jana Páleníčka.

Jitka Čechová, absolventka pražské AMU a studia v Paříži, Výmaru a Piešťanech, je považována za jednu z nejvýraznějších mladých českých klavíristek dnešní doby. Jan Páleníček, přední český sólista, pochází ze známé hudební rodiny klavíristy a hudebního skladatele Josefa Páleníčka. Spolu s dalším členem Smetanova tria získali  oba zmínění v letošním roce prestižní ocenění BBC Music Magazine Award a Diapason d´Or za nejlepší světovou nahrávku CD z oblasti komorní hudby.

Tito významní umělci uchvátili svými bravurními výkony všechny  účastníky koncertu, který se uskutečnil v Modrém sále Hroznatovy akademie. Nádherně architektonicky zrekonstruované prostory tepelského kláštera, vysoká kvalita koncertního křídla  i okolní magická příroda umocnily prožitek z takto významné hudební události a učinily jej zcela nezapomenutelným.

Klášter kanonie premonstrátů v Teplé nabízí nesčetné možnosti k pořádání různých společenských akcí a má nezbytné předpoklady stát se v budoucnu duchovním i  kulturním centrem Karlovarského kraje.

Hana Janischová

Osobnosti: Hana Janischová