Vedení Lokte padlo. Padne i obchod za 130 milionů?

23. 9. 2011

LOKET Velký balík peněz může vyléčit zchudlou loketskou pokladnu. Po sedmnácti letech složitých sporů je na stole dohoda, podle které chce firma Sokolovská uhelná koupit od loketské radnice pozemky v dolovém území za astronomických 130 milionů korun.

„To by byla bomba, jde o trojnásobek ročního rozpočtu Lokte. Kdybychom s touto sumou rozumně hospodařili, máme kapitál na deset let a na všechny dlouhodobě připravené investice,“ řekl Jaroslav Hlavsa (ODS), který v Lokti do včerejška starostoval a má se Sokolovskou uhelnou velmi dobré kontakty.

Jenže koalice ODS a TOP 09 se v Lokti rozpadla. Čtyři z pěti radních včera přišli o funkce, včetně Hlavsy. ODS, která vloni komunální volby vyhrála, teď sklouzla do opozice. Pouze Petr Zahradníček (TOP 09) si udržel post místostarosty. Novým starostou byl zvolen Zdeněk Bednář (TOP 09), který na radnici přichází jako výkonný ředitel porcelánky v Loučkách.

Otázkou je, jak se zachová Sokolovská uhelná a jestli obchod za 130 milionů kvůli výměně neztroskotá. Obavy má i zastupitel Patrik Stangar. Vyzval odvolaného starostu Hlavsu, aby svým vlivem pomohl dotáhnout předjednanou dohodu s těžaři až k podpisu.

V radě bude sedět člověk, který se s městem soudí. ODS se bouří

Zastupitelé nechtěli dělat z volby nového vedení města kabaret, ale nepovedlo se. Tříhodinová schůze plná hádek vyvrcholila tím, že do „duhové“ městské rady byl zvolen Lubomír Stehlík (Konzervativní strana). Je jednatelem a spolumajitelem firmy Služby MaSS Loket, která se soudí směstem o 2,5 milionu korun z doby, kdy provozovala v Lokti veřejné osvětlení.

Stehlíkův střet zájmů vyvolal okamžitě pobouření u lidí i některých politiků z ODS. „Tak takhle si představujete morálku, o které mluvíte?“ ptala se radních obyvatelka města.

Starosta Bednář v tom problém nevidí, prý ať rozhodne soud. Stehlík se nejdříve vymlouval, že soudní spor nevede on, ale jeho firma. A pak sliboval: „Garantuji i pesimistickým občanům, že budu jednat jen ve prospěch města, abych všechny pochybnosti vymazal.“ ODS těžce nese, že o vliv ve vedení Lokte přišla.

„Na lži, zradě a hulvátství se nic pozitivního stavět nedá. Styďte se,“ promluvil k novým radním člen ODS Karel Moravec. Podle Zahradníčka (TOP 09) ale ODS selhala při vyjednávání a odstavila se sama do autu. Dosud měla rozhádaná koalice jen těsnou převahu hlasů 8:7. Duhová koalice teď má dvoutřetinovou podporu v zastupitelstvu.

Mezi priority nového starosty patří vyrovnaný rozpočet. „Aby se zaměstnanci radnice neklepali strachy, zda bude na výplaty.“ Chce také sestavit rozvojovou koncepci. „Město přebírám v katastrofální situaci,“ přeřekl se Bednář před tím, než byl starostou zvolen. Chce zkvalitnit práci ve firmě Loketské městské lesy a dostat ji pod kontrolu.

Právě kvůli sporu o fungování Lesů se koalice rozpadla. „Město je matka, Lesy její dcera. Dcera má poslouchat, ale je v pubertě a dělá si, co chce. Matka ji teď musí srovnat,“ použil příměr místostarosta Zahradníček.