Policie stále prošetřuje manko 182 tisíc v Loketských lesích. Zatím nikoho neobvinila

7. 11. 2012

Loket – Kriminální policie už několik měsíců vyšetřuje případ zpronevěry téměř 182 tisíc z výkonu práva myslivosti ve firmě Loketské městské lesy (LML). Na manko narazili při kontrole auditoři, které před několika měsíci do firmy poslalo vedení města Lokte. Výsledky auditu podle prohlášení města ukázaly, že uvnitř společnosti LML se děly nehospodárné a netransparentní věci.

Ve věci již padlo několik trestních oznámení. „V současné době stále probíhá šetření. Případem se intenzivně zabýváme. V této kauze jsme dosud nikoho neobvinili,“ sdělila aktuálně policejní mluvčí Kateřina Böhmová. „Trestních oznámení je více, mimo jiné i od bývalého širšího vedení. Vyslechnut jsem již byl a asi pochopíte, že podrobnosti nemohu sdělovat. Myslím si, že to bude trvat ještě měsíce, protože zpráva 'forenzního auditu' je opravdu obšírná.

Co si myslím o jejím obsahu, to jsem veřejnosti již sdělil a svůj názor nemám důvod měnit ani po výslechu. Rozhodnutí nechme na kompetentních orgánech. Věcně vzato, 'audit' svoji roli již sehrál a očekávaný výsledek se dostavil.Škůdce lesů, já,byl po dvaceti letech konečně odstaven. Máme 'nové' vedení lesů a teď se to již bude jenom hemžit úspěchy. Vlastně to bylo docela jednoduché a ani to tolik nestálo, že?“ komentoval zastupitel a bývalý ředitel LML Jaroslav Hlavsa.
Za město Loket u výslechu zatím nikdo nebyl. „Zbavili jsme však auditorskou firmu na její vlastní žádost mlčenlivosti, protože předpokládáme její součinnost při vyšetřování. Komentovat samotný průběh šetření policie nám nepřísluší, nicméně stále se objevují další nové skutečnosti nehospodárného řízení lesů bývalým vedením, které ani nebyly předmětem zkoumání auditorů,“ informoval za loketskou radnici místostarosta Petr Zahradníček (TOP 09). Ten uvedl jako příklad plýtvání penězi na nákup předraženého traktoru. „Bývalé vedení koupilo o čtyři miliony dražší traktor pro práce v lese, ovšem bez vzpěr. To nemá logiku. Takový traktor pak udělá stejnou práci jako ten levnější, přitom vzpěry pro práci v lese na traktor vyjdou zhruba na tři sta tisíc korun. Motivace bývalého vedení k nákupu předraženého traktoru byla ale zřejmě jiná, protože odměny manažerů se vypočítávaly mimo jiné i z investic. To pochopitelně žádný audit neodhalí. Jsme ale rádi, že už je to za námi, policie nechť šetří a nové vedení lesa může řešit transparentně aktuální provoz naší firmy,“ dodal Zahradníček. Novým ředitelem LML se stal 31. října 2012 47letý František Kolář, dnes již bývalý ředitel lesnické společnosti TRONEKO.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme