3. 10. 2012

Loket - Rekonstrukce venkovních částístřechy a vnějšího pláště se dočkala kaple sv. Anny v Lokti.

Oprava odstartovala zhruba před čtrnácti dny a potrvá do konce letošního roku. Během té doby se na ní vystřídají nejen řemeslníci, ale také pověření restaurátoři.

„Je velice zajímavé, že původně do kapličky vedly čtyři schody. Nyní je vchod rovnoměrný s chodníkem. Je to tím, že se kolem ní postupně navážel materiál a budovaly komunikace, čímž se takzvaně utopila. A to minimálně o jeden metr. Při sondáži jsme totiž objevili první schod, jenž se nachází asi půl metru pod zemí," vysvětlil Patrik Stangar, ředitel firmy Elesta Loket, která dostala rekonstrukci kapličky na starost.

„Tato kaple si opravu opravdu již zasloužila. Měla popraskanou omítku a trpěla také tím, že stojí na okraji frekventované zatáčky, kudy projíždí velké množství aut," uvedl k tématu místostarosta Lokte Petr Zahradníček. „Město v tomto případě využilo dotaci určenou na opravu církevních památek z programu městské památkové regenerace. Rád bych také podotkl, že celá rekonstrukce je vedená pod odborným dohledem památkářů," doplnil Zahradníček.

Zdroj: Sokolovský deník

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme