Expozice památkářů bude v Černé věži i příští rok

4. 10. 2011

Loket - Dnes se naposledy letos otevřou dveře expozice v Černé věži v Lokti.

Kvidění je zde historie a obnova měšťanských loketských domů, ale také některé artefakty loketských sbírek. Výstavu připravil Národní památkový ústav, jehož krajské centrum sídlí prakticky v sousedství Černé věže, a občanské sdružení Vladař, které pro město Loket věž spravuje a organizuje zde výstavy.

„Právě na počátku letošního roku došlo k dohodě mezi památkáři, naším sdružením a městem, která nasměrovala současnou výstavu. Dohoda počítá i s rozšířením expozice právě o loketské sbírky také na rok příští,” říká ředitel občanského sdružení Vladař a místostarosta Lokte Petr Zahradníček. Výstavu navštívilo v létě na dva tisíce návštěvníků. V minulosti zde bylo umístěno Muzeum knižní vazby, ale pro přílišnou vlhkost byla tato výstava přemístěna do prostoru městské knihovny na loketskou radnici.

Poté zde OS Vladař pořádalo příležitostné výstavy výtvarníků a stálou expozicí byla sbírka loketských zajímavostí a kuriozit. Co se týká loketských sbírek, ty jsou doposud ve vlastnictví NPÚ, ale v současnosti se připravuje dohoda o jejich navrácení městu Lokti.

„Pracovníci NPÚ usilovně pracují na katalogizaci a zjišťují faktický stav loketské sbírky. Existuje příslib, podle kterého by mohlo po ukončení tohoto procesu dojít k navrácení sbírek Lokti,” řekl Zahradníček.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme