18. 5. 2012

Kontrola hospodaření objevila mimo jiné zpronevěru 181 tisíc či podezřelý nákup materiálu

Vážné chyby a podivné nesrovnalosti našli auditoři při hloubkové kontrole městské firmy Loketské městské lesy (LML). Tvrdí to alespoň nové vedení radnice, které si vyšetřovací audit objednalo. Kvůli podezření, že firma hospodaří špatné a neprůhledně, zastupitelé vloni z funkce starosty odvolali Jaroslava Hlavsu.
„S vysokou pravděpodobností byla zpronevěřena částka 181 tisíc korun z výkonu práva myslivosti,“ stojí třeba v auditorské zprávě. Na jiném místě se zase konstatuje, že Loketské městské lesy zaplatily skoro 80 tisíc korun za 105 metrů zámkové dlažby, o které ale nikdo neví, kde leží. Nebo jiný příklad. Loketské městské lesy v roce 2010 nakoupily tonery do tiskáren za bezmála 200 tisíc korun. „Pro představu: to by stačilo na potištění šesti palet papíru A4,“ uvedl místostarosta Lokte, kandidát na senátora za TOP 09 a STaN Petr Zahradníček.

Ze 134 zpráv auditu je 90 označeno jako neshoda, slabé místo či odchylka. Ani zbývající údajně nevyznívají pro městskou firmu lichotivě. Nad výsledky se co nejdříve sejdou loketští radní, kteří zároveň tvoří také valnou hromadu Loketských městských lesů. „Valná hromada v některých případech zvažuje podání trestních oznámení,“ doplnil Zahradníček.
Jaroslav Hlavsa, který byl jednatelem LML a zůstal jím i po odvolání z radnice, se odmítl k auditu vyjádřit. „Přesnou reakci sepíšu až po víkendu,“ řekl.
Některé prohřešky se podle Zahradníčka dají připsat na vrub jednotlivců. Jiné už ale chybám v celkovém řízení. Auditorská zpráva obsahuje třeba výtky, že neexistují výkazy práce, ze strany vedení chybí kontrola odchylek vytěženého množství dřeva.

Lesnická firma nedoložila stavební povolení, projekt k rekonstrukci, ani zápis o převzetí a kolaudaci díla. Nedožadovala se ani zaplacení pokuty za dílo dokončené se značným zpožděním.
„Potvrdily se obavy, které vedly k zadání auditu. Totiž, že loketské lesy sice vykazují poměrně slušné výsledky navenek, ale uvnitř firmy se dějí věci nehospodárné, netransparentní. Nabízí se otázka, zda příjmy z lesů nemohly být minimálně dvojnásobné?“ ptá se Zahradníček.
A změna přišla, firma má městu místo 4,5 milionu korun platit roční nájem deset milionů.
Jednatel LML Hlavsa sice odmítl audit komentovat, už dříve ale lesnickou společnost hájil. „V každé firmě se něco najde. Ale jsme na tom dobře. Věřím, že se brzy ukáže, že lesy jsou pro Loket zlatým vejcem,“ podotkl letos v lednu.
Valná hromada firmy v některých případech zvažuje podání trestních oznámení.

Petr Zahradníček místostarosta Lokte, kandidát na senátora za TOP 09 a STaN.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme