× Staňte se našimi členy!

Adamovič: Děkujeme že můžeme i z Ostrova

17. 11. 2019

Děkujeme že můžeme i z Ostrova

Dne 17.11.2019 se i Ostrov připojil k městům, kde jsme si připomenuli třicáté výročí Sametové revoluce. V symbolických 1711 začal program před místním kulturákem stejně jako v celé naší zemi Modlitbou pro Martu, která se stala nepsanou hymnou listopadových událostí roku 1989. Po zahájení se střídali řečníci s živou hudbou – Kryl, vlastní tvorba, jako připomínka TGM jeho oblíbená Ach synku synku a na závěr pochopitelně státní hymna. V proslovech vystoupili pamětníci listopadových událostí, nastupující generace i současní studenti Gymnázia Ostrov. Nejednalo se pouze o nostalgické připomenutí listopadu 1989, ale i o výčet vývoje povedeného i nepovedeného, zmeškaných příležitostí a ztracených nadějí stejně jako o poděkování těm, kteří tehdy riskovali ve jménu naší současnosti a budoucnosti. Došlo i ke krátkému poetickému vystoupení – recitativ z veršů Václava Havla byl přednesen žákem místní LŠU. Připomenut byl zesnulý Jindřich Konečný, náš rodák, básník, disident i politik, jeden z těch, kteří organizovali na Karlovarsku Sametovou revoluci. Symboliku výročí evokoval Strom svobody, na který účinkující i demonstrující (kterých se sešlo cca 150) věšeli klíče jako připomínku klíčů, kterými jsme si cinkali na svobodu tehdy. Připraveno bylo pro všechny i drobné občerstvení – teplé nápoje pro zahřátí a dobrovolníky upečené dobroty v naši národních barvách. Všichni demonstrující si jako poslední část programu vyslechli výzvu Milionu chvilek pro demokracii a následně mohli shlédnout v Téčku film Olga.

Igor Adamovič, člen TOP KVA

Osobnosti: