× Spojenci pro Evropu

M.Rejmanová: Paní hejtmanko, zůstaňte u obdivování moudrosti prezidenta a do školství se nepleťte..

26. 4. 2019

Ministr školství Robert Plaga ustoupil krajům, chápejme hejtmance Vildumetzové (ANO), a umožní krajům a jejich vedení rozhodovat o tom, jaké obory se na středních školách otevřou a kolik žáků přijmou. Kraje (opět chápejme že je to hlavně paní Vildumetzová) usilují o zavedení plošného testování žáků.

Paní hejtmanka nepochopila jeden zásadní fakt. Že vzdělávání je opravdu klíčová věc. To, že všeobecné české školství má rezervy je vidět všude. I kdybyste si dala tu práci a podívala se na 500 nejlepších univerzit světa. Švédsko jich tam má jedenáct, my jednu. A proto, jestli chceme dohnat západ, měli bychom začít ve školství. A novými třídami na učňovských oborech to fakt nebude.

Nemáte žádné právo toto chtít redukovat a řídit. Naopak byste měla do kraje přivést kvalitní VŠ a chtít, aby na ně chodili lidé studovat. Vzdělanost, paní magistro, totiž úzce souvisí s tím, jaký máte v kraji a zemi lidský kapitál. To znamená, že vysoce kvalifikování lidé zvládnou vyrábět a vynalézat kvalitnější zboží s větší produkcí, takže automaticky budeme nabízet produkci s vyšší přidanou hodnotou. A Karlovarský kraj se už konečně potřebuje sebrat.

Věřte mi, že nový obor uzenář to fakt nezachrání, tak neblábolte a makejte, ať si už nemusíme myslet, že nás řídí nemehla.

Markéta Rejmanová

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 KARLOVARSKÝ KRAJ