V Karlovarském kraji ctíme odkaz Tomáše Garrique Masaryka

28. 10. 2019

V Karlovarském kraji ctíme odkaz Tomáše Garrique Masaryka

Jednáním v Ženevě začal celý příběh, který si každoročně připomínáme dnešním státním svátkem. Při samotném Ženevském jednání se tenkrát setkala delegace Národního výboru s představiteli exilu. Jednali o vytvoření a budoucí podobě nového státu. 28. října 1918 večer Národní výbor vydal zákon o zřízení samostatného státu Československo a vše se stalo oficiálním. O poté o dva dny později se podepsáním Martinské deklarace připojilo i Slovensko, za rok po té se připojila také Podkarpatská Rus.

 Prvním prezidentem nového státu byl jmenován Tomáš Garrigue Masaryk a prvním premiérem Karel Kramář.

 A jaký odkaz v nás dne vyvolá osobnost Tomáše Garrigue Masaryka? 

Tomáš Garrigue Masaryk. V našich novodobých dějinách nenalezneme snad větší politické autority. Ze všech našich prezidentů zůstává právě T.G. Masaryk osobností nedotknutelnou.

Osobností, kterou i dnes si připomínají všichni a rádi napříč celou společností. Aby taky ne.

"T. G. Masaryk se zasloužil o stát" Toto bylo vytesáno do kamene v obou sněmovnách Národního shromáždění.

Nepopíratelný fakt, který se nepodařil smazat ani během čtyř dekád komunistické nadvlády, dokonce ani z vět ze souvisejíc zákonů o zásluhách T.G. Masaryka. 

Jaký však ve skutečnosti byl? Jak asi přemýšlel? Jak nahlížel na politiké dění a  jak na  tehdejší společnost? Co o něm vlastně víme? 

Ano, Tomáš Garrigue Masaryk, myslitel a filosof .

Jak moc by bylo krásné, kdybychom skutečně znali jeho život a dílo. Kdybychom chápali, jak skutečně přemýšlel a sami smýšleli o politickém i společenském vývoji a dění jako on. Poněvadž stejně jako tenkrát, za jeho časů, je i dnes problémem doby především problémem morálním, nikoli politickým, neboť politika je především odrazem společnosti, v níž žijeme.

Vraťme se tedy k jeho odkazu. Přestaňme na něj jen vzpomínat a bezdušet mávat jeho jménem a zkume se alespoň chovat morálně a odpovědně a to kdykolliv a kdekolliv.

Petra Vaněk, krajská manažerka TOP 09 KV Kraje 

Zdroj: https://wiltsch.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=623865

Petra Vaněk, krajská manažerka TOP 09 v Karlovarském kraji

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme