× Pohněme s tím. Společně!

Tichý: Pomoc při řešení útlumu těžby získá Karlovarský kraj z EU

11. 10. 2019

Těžba uhlí v Sokolovské pánvi má podle dosavadních plánů skončit za 20 let. Konec těžby ale může urychlit růst emisních povolenek a dalších nákladů.

Karlovarský kraj patří společně s Ústeckým a Moravskoslezským krajem ke třem strukturálně postiženým regionům, které jsou hospodářsky velmi závislé právě na těžbě uhlí. Sokolovská uhelná a její dceřiné společnosti zaměstnávají v Karlovarském kraji zhruba 3000 lidí, v navázaných firmách pracují další tisíce lidí. Zhruba třetina obyvatel kraje navíc odebírá teplo z některého ze zdrojů společnosti Sokolovská uhelná.

"Útlum těžby fosilních paliv a napravení jím způsobené ekologické zátěže je jistě chvályhodná záležitost. V našem regionu koneckonců obojí probíhá již desítku let. Mne osobně by daleko více potěšila zpráva, že dálnice do Prahy  bude v celé délce postavena ještě v tomto desetiletí. To našemu regionu pomůže v udržení zaměstnanosti nejvíce" shrnul Jakub Tichý, předseda regionální organizace TOP09 Sokolov.

" Jde o skvělou zprávupro rozvoj našeho kraje. Jsem osobě rád, že nás EU takto podpoří. Jen je nutné, aby transformace proběhla velmi citlivě s ohledem na to kolik lidí v uhelném odvětví pracuje. říká Bc. Lukáš Otys, MBA., předseda TOP 09 Krajské organizace.

zdroj:http://www.regionzapad.cz/zpravodajstvi/karlovarsky-kraj-ziska-pomoc-z-eu-pri-reseni-utlumu-tezby-149365/

Petra Vaněk , krajská manažerka TOP 09 Karlovarského kraje

Osobnosti: