S leteckou záchrankou nechtějí v Karlových Varech parazitovat na problémech Líní

4. 10. 2023

S leteckou záchrankou nechtějí v Karlových Varech parazitovat na problémech Líní

„Pro příští rok by měl být zkušební provoz letecké záchranné služby v Karlovarském kraji zajišťovaný armádou,“ uvedl na otázku Práva karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN). „To, jak se to řeší v Plzeňském kraji, by na to nemělo mít vliv,“ pokračoval hejtman.

„Absolvovali jsme o tom diskuze a hovořil jsem o tom i s hejtmanem Plzeňského kraje Rudou Špotákem, že vznik letecké záchranky v Karlovarském kraji není parazitování na Plzni. O tom jsme se ujistili,“ ujistil Kulhánek. „Jde o to, že by byla v Plzeňském kraji nadále zajištěna letecké záchranná služba ať už armádou, nebo civilní službou,“ doplnil.

Karlovarský kraj dlouhodobě poukazuje, že dvě třetiny regionu nejsou leteckou záchrankou pokryty z Plzně v zákonné lhůtě dvaceti minut. „Navíc je to území příhraniční, v Krušných horách, a o to je to problematičtější. Proto se snažíme dostat leteckou záchranku do kraje,“ konstatoval hejtman. „Na přelomu července a srpna ministr zdravotnictví Vlastimil Válek avizoval jednak přípravu nové koncepce letecké záchranky pro Českou republiku od roku 2028, kde je KK již pevně zakotven,“ připomněl Kulhánek. „Nicméně i do té doby, a to od léta příštího roku, je spuštěn dočasný zkušební provoz letecké záchranné služby v Karlovarském kraji,“ poznamenal

Ze začátku by letecká záchranka fungovala v KK jen přes den. „Tak jak avizoval ministr zdravotnictví, od léta příštího roku by zde měl mít základnu vrtulník. Předpokládáme, že by se jednalo o vrtulník Armády České republiky, který by zajišťoval obsluhu kraje. Zatím by se jednalo o jeden vrtulník, který by fungoval od úsvitu do soumraku, tedy v denní době,“ upřesnil Kulhánek. „A proto oddělujeme tyto dvě roviny. Jednak se připravujeme na spuštění na příští červenec, ale zároveň hledáme dodavatele studie proveditelnosti, architektonickou studii a dokumentaci pro územní rozhodnutí k zřízení stabilní letecké záchranky, která by měla být na karlovarském letišti,“ popsal.

Ministr MZČR uvedl při své poslední návštěvě v krajské nemocnici, že nyní je na kraji personální zabezpečení letecké záchranné služby, což je problematika, kterou bude konkrétně řešit karlovarská krajská záchranná služba. „Připravuje se na to z hlediska kvalifikace, školení a tréninku. Karlovarský kraj musí připravit projektovou dokumentaci a z velké části za ním půjdou náklady na realizaci vzniku sídla letecké záchranky,“ uzavřel hejtman.

Zdroj: Novinky, dne 04.10.2023 .

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme