OTYS: Dluhové poradny jsou potřebné, zvyšování finanční gramotnosti však nezbytné

12. 9. 2021

Dluhové poradny jsou potřebné, zvyšování finanční gramotnosti však nezbytné

Co se exekucí týče, náš Karlovarský kraj je jeden z nejvíce zasažených. Podle mapy exekucí jich tu máme přes dvě stě tisíc, což nás staví na velmi smutnou druhou příčku v rámci krajů ČR. Nechci se teď zaobírat tím, jak exekuce vznikly, co bylo morální a co už ne. Legislativně je oblast exekucí a insolvencí tak často měněna, že zamotává hlavu většině politiků, výborů i podvýborů. Chci se spíše věnovat následkům těchto exekucí a jak jim předcházet. V tom máme totiž obří mezery a já to budu chtít změnit. A rychle.

V kraji postupně vznikají a zase zanikají dluhové poradny, které (často) v rámci dobrovolnosti pomáhají dlužníkům zmapovat se v byrokratickém světě a pomáhají jim v papírování. Některé organizace to dělají efektivně, některé méně. Jsem však nesmírně vděčný za každou z nich. Ne každý se dostane do dluhů vlastní vinou, a pak potřebuje pomoc. Bohužel pravda je taková, že většina z těch 800 000 lidí se do těch dluhů vlastní vinou opravdu dostala. Co s tak enormním číslem dělat? Zavírat před tím oči stát určitě nemůže, musí se přistoupit k činům. Tam ale už narážím na to, co stát (ne)dělá správně.

Nekonečně omílané téma odpouštění dluhů dle mého nic nevyřeší ať už to zní sebelépe. Ne každý věřitel je ta velká zlá banka se zdmi z mramoru a pupkatými bankéři kouřící doutníky. Tento archetyp typického „věřitele“ v myslích většiny z nás však tak nějak přetrvává. Věřitel je ale i řemeslník, který nedostal zaplaceno za odvedenou práci. Je to drobný podnikatel, který má pět faktur po splatnosti, je to zaměstnanec, který nedostal mzdu a je to majitel bytu, kterému se nájemník rozhodl přestat platit nájem. Není fér, aby tito věřitelé byli odškodněni, respektive aby jejich dluhy byly splaceny? Jasně že ano. A kdo to zaplatí za jejich dlužníky? Stát?

A co lidé ve výkonu trestu? Byl jsem svědkem debat odborníků na dluhovou problematiku, kteří jim pomáhají vypořádávat se se svými dluhy za zdmi káznic. Upřímně mě z toho jímala hrůza. Státní aparát nepomůže ani neporadí. Vše musí zastřešovat dobrovolnické organizace. Ona totiž role státu nemá být v tom, že za své občany zacvaká jejich dluhy a jede se dál. Je to neekonomické, a hlavně extrémně nevýchovné. Z čeho se takový člověk ponaučí? Role státu je někde úplně jinde. Měl by preventivně předcházet tomu, aby takové situace vůbec vznikaly.

Pakliže máme mít zdravý a rozvíjející se kraj, potřebujeme mít zdravou ekonomiku domácnosti. Bez ní máme akorát prohnilé základy, na kterých nic dlouho stát nevydrží a to nechceme. Musíme zvýšit důraz na základy ekonomického vzdělávání už na základních školách. Vysvětlit našim dětem základní principy. Bez toho se budeme stále točit v tomto smutném bludném kruhu a statisíce lidí budou dále padat do dluhových pastí.

zdroj: https://nasregion.cz/nazory/dluhove-poradny-jsou-potrebne-zvysovani-financni-gramotnosti-vsak-nezbytne/

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme