Otys: Chebské Retromuseum vrací návštěvníky o půlstoletí zpět

5. 11. 2022

Chebské Retromuseum vrací návštěvníky o půlstoletí zpět

Velkou většinu předmětů tvoří sbírka předmětů, které si pamatují naši parodiče a rodiče. Tato sbírka byla dříve součástí  jejich mého života, ale i snů.

" Ubereme pár desítek let zpět a zase je tu retro".

Nejde jen o předměty, ale i události s nimi spojené. Na doby, kdy vlastnit telefon nebyla samozřejmost. Na přístroj s kulatým číselníkem se čekalo i několik let, než jste obdrželi připojovací linku.

Po zapojení přístroje jste se mohli pokochat třeba informaci o přesném čase, kdy gong oznámil, kolik právě je. Telefonní služba vás zbudila, abyste nezaspali odchod do fabriky nebo školy. Mohli jste vytočit program kin, počasí, vaření…

Mladí už nechápou, k čemu to vše bylo.

Televize s jedním černobílým programem

Černobílá televize připomíná doby, kdy se nevysílalo na mnoha kanálech, ale jen několik hodin denně. Barva v „bedně“ nám připadala jako malý zázrak, po konci vysílacího času se na obrazovce objevily podivné čáry nazývané zrnění.

Ve vitríně objevíte první československé elpíčko, na něm pěje Karel Gott. Nechybějí ani přehrávací přístroje, gramofony, magneťáky.

V proluce mezi exponáty je bleděmodrý sen všech automobilistů, škodovácké embéčko, vedle stojí velorex, známý jako „hadrák“, toho zná mladší generace tak akorát z filmu Vrchní, prchni! Trojici doplňuje oblíbená motorka Jawa 25.

Časopis Mladý svět byl velmi žádaný, ale naprosto nedostatkový. To samé platilo o dalších tiskovinách, knihy vycházely sice ve velkém nákladu, ale každý čtvrtek se před knihkupectvími stávaly dlouhé fronty.

Krom toho jsou tu hračky, předměty lidové tvořivosti, výrobky z chemlonu, různé samorosty, vyřezávané děsy a hrůzy, dekorace z vysoustružených špon…

Většina výrobků ukazuje vynikající výrobky českých designérů, kteří, i přes problémy s materiály a výrobou, dokázali vtisknout svým nápadům světovou úroveň. Najdete tu i historii tehdy tolik módních domů „šumperáků“ a “okálů“.

To jsme měli doma, probleskne vám hlavou, někde to ale stále ještě takto vypadá. Ne všichni se vzdali toho svého, něco odvezli na chaty a chalupy, kde předměty ke spokojenosti slouží dál. A protože ta retrogenerace je generací kutilů, mnoho, co většina považuje z náplň sběrných dvorů, se stále opravuje.

Retromuseum vám vrátí řadu vzpomínek. V přízemí je bufet a prodejna několika „retrovýrobků“

Výstava je stálá, o patro výše je expozice, která se po nějaké době proměňuje.

https://www.idnes.cz/karlovy-vary/zpravy/retromuseum-cheb-vystava-tohle-jsme-meli-doma.A221013_687465_vary-zpravy_ba

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme