Adamovič: Otevřený dopis ministrovi Petříčkovi

11. 8. 2020 | 02:30

Vážený pane Petříčku,

obracím se tímto otevřeným dopisem na Vás, na ministra vlády České republiky. Ve světle vývoje situace okolo zfalšovaných voleb v Bělorusku, s ohledem na sílící protesty a porušování základních lidských práv a občanských svobod obyvatel této těžce zkoušené země shledávám jako naprosto nedostatečné vyjádření ministerstva zahraničních věcí České republiky ze dne 10. srpna tohoto roku.

Blíží se další výročí Sametové revoluce, kterou jsme si v naší zemi vymohli svobodu a demokracii. Nepodařilo by se to bez všeobecné solidarity a podpory řady zemí, které nebyly v područí Sovětského svazu. Naší morální povinností je proto podpořit všechny, kteří jsou ve stejné situaci, jakou jsme si kdysi prošli.

Na rozdíl od českých listopadových událostí z roku 1989 se Lukašenkův režim nechová sametově. V řadě měst se střílí do demonstrujících. V mnoha místech jsou demonstrace krvavě rozháněny hrubou silou. Téměř ve všech obcích byly volebními komisemi zkresleny výsledky voleb. Volební štáb Svjatlany Cichanouské neuznal proto výsledek voleb, v Bělorusku propuká občanská válka, která má už první oběti.

Vyzývám proto Vás, pane Petříčku, coby ministra zahraničních věcí České republiky, konejte co je Vaší morální povinností. Vypracujte ostrou nótu, kterou předáte velvyslanci, J. E. p. Valerymu Kurdyukovi. Dále Vás žádám o neprodlenou iniciativu ve visegrádské čtyřce, jejíž země si prošly stejnou minulostí, a proto by měly mít největší pochopení pro situaci Bělorusů. Stejně tak prosím vyvolejte jednání v EU. Jak Visegrád, tak i Brusel musí označit porušování lidských práv a násilí na obyvatelstvu za naprosto nepřijatelné v Evropě v těchto časech a konat nátlak na Lukašenka.

Je to naše povinnost morální a lidská, ale je to i naše nezbytná nutnost. Nepodpoříme-li co nejrychleji křehkou, na samé hraně kolísající demokracii v Bělorusku všemi prostředky, zasáhne tam Rusko. Putinův režim, který vede hybridní válku nejen proti nám, ale proti celé EU a páchá teroristické skutky i vně svých hranic (např. pokus o vraždu Skripalových, vraždu Litviněnka, atd.) nezaváhá ani na okamžik ve snaze posílit svou pozici, rozšířit svou sféru vlivu a dostat další zemi pod své jho. Obsazení Běloruska nebo dosazení loutkového režimu v této zemi znamená ruská vojska na hranicích Litvy a Polska, tedy podstatné zvýšení nebezpečí ze strany Ruska pro naši zemi.

Nestojíme v tomto boji sami, ministerstvo zahraničí Slovenské republiky v pondělí oznámilo vyhoštění tří ruských diplomatů z ambasády v Bratislavě. Jestliže musí do konce týdne opustit území Slovenska, je jediným důvodem pro jejich vyhoštění protistátní činnost. Jednoduše řečeno, pod zástěrkou diplomatického krytí se skrývali ruští zpravodajci. S touto oblíbenou ruskou taktikou ostatně máme také zkušenosti.

Upozorňuji Vás, pane Petříčku, že tento dopis zasílám nejen na odbor komunikace MZV k Vašim rukám, na e-mail ředitelky odboru Mgr. Zuzany Štíchové zuzana_stichova@mzv.cz, ale také jej zveřejním v médiích a postoupím k vyjádření panu Karlu Schwarzenbergovi, bývalému ministru zahraničních věcí České republiky.

Děkuji předem za Vaši snahu navázat na humanistické směřování naší diplomacie ve stopách pana Václava Havla.

S úctou Igor Adamovič, občan České republiky, předseda MO TOP 09 Karlovy Vary

Igor Adamovič, občan České republiky, předseda MO TOP 09 Karlovy Vary