12. 3. 2019

20 let v bezpečí

Dnes můžeme zaslouženě slavit 20 let od našeho vstupu do Severoatlantické aliance neboli NATO. Jsme součástí jednoho z dvou pilířů západní civilizace (2. pilíř je EU), který nám zajišťuje bezpečí a dává jistotu, že nás již větší státy nenechají ve štychu tak jako tomu bylo v roce 1939. Málokdo si již vzpomene, že jsme členy především díky obratnému jednání prezidenta Václava Havla. I díky svému renomé přesvědčil Západ, že má smysl, aby nás přijali a o několik let takto pomohl i Slovensku. Žijeme tak v luxusu, který většina našich předků neměla a to v luxusu jedné z deseti nejbezpečnějších zemí na světě. Není to samozřejmě zadarmo, ale za 2% HDP každý rok, i když prezident USA Donald Trump by si představoval mnohem více. Každá vynaložená koruna ale stojí za to!

Přeji si, abychom v bezpečí žili aspoň dalších 100 let, ale to už bude na nás, abychom se nenechali zviklat vábením „ruského medvěda“ a jeho oddaných agentů. A hlavně nepustili k moci takové lidi, kteří budou chtít transatlantické spojenectví rozbít a nás nechat na holičkách.

Osobnosti: Lukáš Otys