Vitula (TOP 09): Rozdělování dotací Jihomoravským krajem je tajemné

25. 9. 2012

Jihomoravská TOP 09 kritizuje údajně neprůhledný systém přidělování některých dotací krajským úřadem. Částky pohybující se každoročně přes 700 milionů korun si nemůže ani kraj dovolit rozdělovat bez jednoznačně stanovených pravidel, řekl v pondělí agentuře Mediafax Jan Vitula, kandidát na hejtmana.

Podle TOP 09, která před čtyřmi lety neexistovala a nemá tudíž na krajské rozhodování politický vliv, lze sice souhlasit s určením priorit a nastavením dotačních programů, ale "samotné rozdělování finančních prostředků žadatelům o dotace je zahaleno tajemstvím".

Praxe přidělování krajských dotací na základě politické příslušnosti a klientelismu je podle Vituly nepřípustná.

Zadluženost Jihomoravského kraje včetně příspěvkových organizací byla ke konci roku 2011 vyšší jak dvě miliardy korun. "Na jednu stranu si kraj půjčuje na zabezpečení základních povinností, jako jsou například opravy silnic a chodníků a na druhou stranu rozdává nemalé peníze jiným subjektům," tvrdí Vitula. Pokud by se podle něj kraj choval v minulosti při rozdělování dotací střídměji, nemusel by dnes řešit své dluhy.

TOP 09 prosazuje podle svého hejtmanského kandidáta "transparentní a veřejně kontrolovatelné hospodaření kraje, jehož součástí je zveřejnění pravidel pro rozdělování dotací a seznamu všech žadatelů o dotace a účelu jejich použití". "Samozřejmostí je také zveřejnění seznamu úspěšných žadatelů a následné vyúčtování dotace," zdůraznil Vitula.

Jiří Nováček

Zdroj: mediafax.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme