Doležel: Skutečně zdravé školy i pro jižní Moravu

11. 8. 2016

Nezdravý životní styl je problém nejen dospělých, ale hlavně dětí. Jižní Morava v tomto není vyjímkou. Změnit to můžeme i díky stávajícímu projektu „Skutečně zdravá škola“, který už na mnoha školách v ČR funguje.

„Špatné stravovací návyky spolu s nedostatkem pohybu vedou nejen k dětské obezitě, ale i k dalším závažným zdravotním problémům. Projekt „Skutečně zdravá škola“ byl na mnoha místech úspěšně zaveden a vykazuje skvělé výsledky,“ vysvětluje Michal Doležel, trojka krajské kandidátky TOP 09 a Žít Brno.

Projekt je postaven na spolupráci škol s regionálními farmáři a zemědělci, z jejichž produktů se vaří ve školních jídelnách. Ty tak využívají čerstvé sezónní suroviny od místních zemědělců, farmářů a řezníků a tím podporují i rozvoj kraje. Dětem jsou tak poskytována chutná a zároveň zdraví prospěšná jídla. Součástí je i osvětová kampaň, v rámci které žáci vyrážejí na farmy, dozvídají se informace o tom, jak se suroviny pěstují. To si pak následně mohou na vlastní kůži vyzkoušet ve školních zahradách. Po vypěstování následují i kurzy vaření. „Jihomoravský kraj by měl působit jako mentor a pomocník pro zavedení tohoto projektu i do škol v našem regionu. O podporu projektu se budu zasazovat po svém případném zvolení do Zastupitelstva Jihomoravského kraje. Mohl by začít fungovat již v průběhu příštího roku,“ dodává Doležel.

Volby:
2016 zastupitelstva krajů - Jihomoravský - 3. Michal Doležel