Anketa: Jaký máte lék na problémy kraje?

8. 10. 2012

Co je podle vás největším problémem kraje a jaký recept máte pro jeho řešení? – pokládáme dalším lídrům politických stran a hnutí před krajskými volbami.

JAN VITULA, předseda jihomoravské TOP 09 a její volební lídr:
Za velký problém našeho kraje považujeme nezaměstnanost a hospodaření kraje. Řešení souvisí s celou řadou dalších faktorů. Jeden z nich je například dopravní dostupnost. To platí obzvláště pro Hodonínsko či Znojemsko. A zde je jasné, že po zrušení Zásad územního rozvoje, kde kraj zcela evidentně nezvládl svoji roli, nikdo rychle silnici R 55 do Hodonína nebo lepší spojení do Znojma nevybuduje.
Kraj rozdá každý rok 700 miliónů korun na mnohdy zbytečné dotace nejrůznějším organizacím, a to i za cenu vlastního zadlužování. Hodláme obě věci změnit. A to na jedné straně urychleným zpracováním Zásad územního rozvoje a podporou výstavby potřebných komunikací a na straně druhé podporou příznivého prostředí pro tzv. hi-tech firmy, které jsou nejstabilnější částí ekonomiky a současně významně přispívají k zaměstnanosti v regionu.

OTA BENC, radní Přibyslavi, člen oblastní rady a lídr kandidátky ODS v Kraji Vysočina: Socialisté a komunisté v letech 2009 až 2012 spotřebovali o více než dvě miliardy korun více, než byly příjmy. Kraj není silně zadlužen jen proto, že koaliční vláda v čele s hejtmanem Milošem Vystrčilem z ODS vytvořila na konci roku 1, 6 miliardy Kč. Výhled do dalších let je ještě pesimističtější. Kraj má naplánované další evropské projekty, kde by mělo být spolufinancování ve výši cca dvě miliardy Kč.
Bude třeba zajistit provoz nemocnic, další velké závazky má kraj v oblasti dopravy, školství, sociálních služeb aj. a nedá se očekávat nějaký výrazný nárůst daňových příjmů. Zkrátka bude třeba rozpočet stabilizovat, být velmi opatrný v určování priorit kraje a sledovat všechny výdaje. Začít šetřit musíme v provozu krajského úřadu a samozřejmě snížit počet uvolněných funkcionářů a celkově náklady na samosprávu. (tr, mh, pch)

MARIAN KEREMIDSKÝ, pedagog, předseda krajské i místní znojemské organizace a lídr Strany práv občanů - zemanovci v Jihomoravském kraji:
Za největší problém kraje považuji nezaměstnanost, která dlouhodobě patří k nejhorším v rámci republiky. Proto prosazujeme podporu investic do dopravní infrastruktury a požadujeme, aby kraj aktivněji vystupoval vůči státním orgánům v této záležitosti. Zemanovci podporují rovněž veřejné zdravotnictví, zachování počtu lůžek a investice do zdravotnických zařízení, stejně tak i do center sociálních služeb. Kraj by měl korigovat ve spolupráci s hospodářskými komorami a úřady práce přirozený rozvoj odborného a učňovského školství.

Foto popis| Čtyřiačtyřicetiletý Keremidský je pedagogem v Ústavu sociální péče Břežany. V letech 2000–2007 byl členem ČSSD, o dva roky později vstoupil k zemanovcům. Mezi roky 2006 až 2010 byl místostarostou Znojma. Absolvoval Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity.
Foto popis| Jan Vitula se narodil v roce 1968 v Brně, vyrůstal a žije v Židlochovicích. Absolvoval Mendelovu univerzitu, v roce 1998 se stal místostarostou Židlochovic, později vedl expertní tým firmy Ernst & Young. Byl kvestorem Masarykovy univerzity, na tuto funkci rezignoval.
Foto popis| Sedmačtyřicetiletý Benc vystudoval Fakultu matematicko-fyzikální UK v Praze, od roku 1992 soukromě podniká. Působil mj. jako ředitel ZŠ v Přibyslavi. Roku 2002 úspěšně kandidoval do Zastupitelstva Přibyslavi, v roce 2011 zde byl zvolen i radním. Je ženatý a má tři děti.

Právo | 8.10.2012 | Rubrika: Jižní Morava - Vysočina | Strana: 16 |

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme