Zámek k máni za 15 milionů

26. 6. 2015

Zastupitelé města budou 7. července rozhodovat o tom, zda krumlovský zámek koupí od společnosti Incheba do vlastnictví města za cenu 15 milionů korun. 

Jak zámek smysluplně a hlavně ekonomicky využít? Hovoří se o zámeckém minipivovaru, restauraci, ubytování, welness, muzejní knihovně, depozitáři sbírek ministerstva kultury i kancelářích. 

Jednou z uvažovaných možností využití části zámku jsou výstavní prostory. Ty stávající budou již od 4. července hostit kromě velkoformátových pláten Vladimíra Franze významné exponáty Muzea Kampa, které pro stálou výstavu poskytlo díla soudobého moderního umění ze sbírek Medy Mládkové. Tato díla také doplní obrazy malíře Zdenka Buriana, které krátkodobě poskytne pražská Retro Gallery. Není také tajemstvím, že zároveň probíhají jednání o možnosti návratu Muchovy Slovanské epopeje. 

Způsob financování provozu a oprav krumlovského zámku je jedním ze zásadních kritérii pro rozhodnutí, zda zámek koupit, či ne. Opravy zámku spolykají v průběhu desítek let stovky milionů korun. Bude potřeba bojovat o každou dotaci, o každého návštěvníka, nájemce i sponzora. 

„Stanovit přesnou finanční analýzu je obtížné. Vše vychází z aktuálních podmínek a možností využití zámeckých prostor. Snahou je veškeré provozní náklady minimalizovat. Financování provozu předpokládáme v kombinované formě, tj. běžné výdaje na provoz zajišťovaný MěKS MK a městem (pokladna, průvodci, propagace atd.), výdaje související s aktuálními projekty a výstavami - kofinancování prostřednictvím sponzorských příspěvků a z grantů, což souvisí také se zapojením generálního partnera, pronájem komerčních prostor - např. budova minipivovaru a restaurace, případně pronájem části areálu pro pořádání společenských a kulturních akcí soukromými subjekty a potenciální podpora ze strany státu a kraje," vyjmenovává starosta města Tomáš Třetina

Krumlovské zastupitele čeká nelehké rozhodnutí, zda do zámku investovat. Není až tak zásadní cena za pořízení, ale prozatím jen odhadované náklady najeho opravy. 

Domnívám se, že obnova a postupné oživování zámeckého areálu je jednou z mála možností, jak vrátit cestovní ruch do našeho města. S rostoucí turistickou nabídkou můžeme očekávat také růst množství a kvality souvisejících služeb poskytovaných soukromými subjekty a s tím i související růst počtu pracovních míst. Fungující zámek jako kulturně společenské centrum může do Moravského Krumlova přilákat také pozornost médií, politiků či potenciálních investorů, což může pomoci rozvoji města i v dalších oblastech," dodává starostaTomáš Třetina. 

Zdroj: Zrcadlo, 26.6.2015 str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme