Třetina: Jak dopadly volby na Znojemsku?

5. 2. 2023

Volby byly porážkou stylu politiky, která se opírala o strašení lidí a manipulaci. Nepleťte se, poražen byl Andrej Babiš, ale ne voliči, kteří mu dali svůj hlas. Všichni, kteří došli k volbám, dokázali, že přímá volba nebyla a není zbytečná. Nejvyšší volební účast je stejně důležitou zprávou jako volba prezidenta.

I u nás na Znojemsku vzrostla volební účast na bezmála 70 %. Pro mě to je jednoznačná odpověď na to, že přímá volba má smysl. My, zákonodárci, bychom se teď měli podívat na volební zákon a konečně vyřešit problémy s podpisy, jejich ověřováním, protože jsme investovali hromadu peněz do systémů, které tohle řeší. Jen je využít. Abych byl konkrétní, píši o zavedení možnosti ověřených podpisů přes identitu občana nebo bankovní identitu.

Andrej Babiš prohrál, protože se rozhodl využít ten nejemotivnější motiv – strach z války a smrti. Na vlně strachu chtěl přivést nové voliče, ale asi mu nedošlo, že napadat vojáka, že chce válku, je stejné jako obvinit hasiče, že chce požáry. Nikdo nechce válku. Víme, že volání po míru nestačí – většina lidí ví, kdo je v Ukrajině agresor a že naše síla je ve spojenectví v NATO.

Ve Znojmě dopadly volby fifty fifty. O pár hlasů vyhrál Andrej Babiš, ale vzpomeňme, že před pěti lety zde přesvědčivě vyhrál Miloš Zeman s 60 %. Na Znojemsku má velkou podporu hnutí ANO, a proto jsem už před volbami napsal, že výsledek voleb budu vnímat jako naději právě pro voliče a členy tohoto hnutí. Doufám, že nyní v hnutí budou více slyšet ti lidé, kteří chtějí jiný, slušnější styl politiky, ve kterém budeme zejména hledat řešení a dohodu. Teď se mohou po trojích prohraných volbách vymezit proti konfrontačnímu stylu politiky a změnit ho. Konečně Andrej Babiš prohrál o bezmála 17 %, což překvapilo i prezidenta Zemana, a to rozhodně není maly rozdíl, za kterou by mohlo několik rebelů jako je hejtman moravskoslezského kraje nebo primátor Ostravy.

Můj speciální dík patří do Moravského Krumlova, kde jsem starostou, 53 % pro pana prezidenta Pavla v městě, kde před pěti lety vyhrál Miloš Zeman, stojí nejen za zmínku, ale i mé osobní poděkování.

Dobrá zpráva nakonec – další volby máme až na jaře 2024. Což znamená zhruba šestnáct měsíců bez kampaně. 

Tomáš Třetina, senátor

V Moravském Krumlově 

Štítky
Osobnosti: Tomáš Třetina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme