7. 9. 2010

Programová východiska pro komunální volby 2010 v Moravském Krumlově

 

Karel Schwarzenberg:

„ Nestačí mít dobré úmysly, člověk je musí umět prosadit. „

 

Naše programová východiska vychází z níže uvedených 5 politických artikulů, které ctíme a zavazujeme se je dodržovat:

 

Politické artikuly

(Plné znění)

  • Politiku chápeme jako službu svobodnému jedinci, sebevědomému občanovi našeho města. Konkurence politických stran pro nás není pouhým usilováním o moc, nýbrž co nejefektivnější metodou správy města směřující k maximálnímu společenskému prospěchu. Co možná nejširší veřejnou debatu o řešení společenských problémů chceme vést bez ideologických předsudků. Jedině věcný spor argumentů může přinést společný prospěch.
  • Jazyk naší politické argumentace, jakož i realizace naší politiky vychází z předpokladu, že politický konkurent není náš nepřítel (kterého je třeba ničit), ale partner, který jedná se stejnou společenskou odpovědností jako my. Hrubost, s níž se v naší komunální politice setkáváme, odrazuje veřejnost od důvěry v účelnost politikova jednání. Prosazování politických cílů hrubostí a zlovolným osočováním odmítáme.
  • Jsme přesvědčeni, že politici mají povinnost pravdivě pojmenovávat i zneklidňující společenské situace a zároveň nabízet věcnou cestu k jejich řešení. Cíle takové politiky nemusí být vždy veřejností přijímány s plným pochopením. Neusilujeme o popularitu za každou cenu a už vůbec ne za cenu nereálných volebních slibů.
  • Cítíme politickou i osobní odpovědnost za správu našeho města, nechceme, aby nás budoucí generace měly v opovržení za její zanedbání. Proto budeme prosazovat chování a jednání s péčí řádného hospodáře, tak abychom nezatížili budoucnost našeho města neúnosnými úroky. Budeme dodržovat zásady trvale udržitelného rozvoje, včetně péče o životní prostředí.
  • Chceme a budeme prosazovat naše hodnoty a programové principy převzetím odpovídajícího dílu odpovědnosti určeného výsledkem voleb, a to ve spolupráci se všemi stranami, s nimiž si budeme hodnotově a programově blízcí. Nebudeme tudíž dávat občanům nepřiměřené sliby, jejichž nesplnění je podstatným zdrojem zklamání z politiky. Slíbit ale můžeme, že budeme pracovat usilovně a čestně k prospěchu společnosti svobodných a sebevědomých občanů našeho města.

(Zkrácená verze)

·         Politický konkurent není náš nepřítel, ale partner se stejnou odpovědností jako my.

 

·         Ctíme morálku, etiku a právo.

·         Nabízíme věcnou cestu při řešení problémů města.

·         Cítíme politickou a osobní odpovědnost za správu Moravského Krumlova.Cítíme politickou a osobní odpovědnost za správu Moravského Krumlova.

·         Slibujeme, že budeme pracovat usilovně ku prospěchu společnosti svobodných a sebevědomých občanů našeho města.

 

 

Volební program TOP 09 pro volební období 2010 - 2014

 

Vážení spoluobčané,

pro volby do městského zastupitelstva jsme sestavili kandidátku, která se skládá z členů TOP 09 a nezávislých kandidátů.  Jsme přesvědčeni, že na naší kandidátce jsou lidé – osobnosti z veřejného života s obrovskými životními i pracovními zkušenostmi, kteří jsou, v případě, že získají Vaši důvěru, ochotni pracovat pro Město Moravský Krumlov.

Téměř všichni kandidáti svou dosavadní činností ve veřejném životě, ať už u neziskových organizací (hasiči, rybáři, fotbalisté, zahrádkáři, apod.)nebo při smysluplné a obětavé práci s dětmi a mládeží, prokázali, že jsou ochotni pracovat pro dobro společnosti, bez nároku na jakýkoliv osobní prospěch. Jsme hrdí na to, že jsme z těchto osobností dokázali vytvořit tým, který je obrovským příslibem pro naše město.

 

Chceme více přiblížit politiku Vám občanům a více se opírat o Vaše názory a to lidí ze všech čtvrtí našeho města. Proto jmenujeme v každém městském okrsku kontaktní osobu, garanta, kterému budete moci sdělovat svoje názory a probírat s ním vaše problémy. Každý občan Moravského Krumlova, tak bude mít možnost obrátit se přímo na osobu, která velmi dobře zná danou oblast (okrsek) a která bude mít přímou odpovědnost za řešení problémů v daném okrsku. Těchto 7 garantů je na předních místech naší kandidátky. Věříme, že se nám tento systém osvědčí a budeme ho moci uplatnit i na půdě Města Moravský Krumlov.

 

Náš program vychází z dosavadní práce pro Město Moravský Krumlov. Budeme i nadále hájit vaše zájmy ve všech oblastech veřejného života a nebudeme podléhat žádnému osobnímu a politickému tlaku. Chceme vás otevřeně informovat o všech důležitých rozhodnutích zastupitelstva. Nedopustíme, aby kdokoliv z Vás měl pocit, že se na radnici rozhoduje bez vyslechnutí jeho názoru, nekompetentně nebo dokonce v ústraní a tajně. Rozhodli jsme se kandidovat, abychom se mohli postarat o další zlepšení podmínek života všech občanů v obci, aby byla stále více důstojným a příjemným prostředím pro všechny obyvatele.

 

Nabízíme občanům volební program, který má následující priority:

I. Moravský Krumlov – město výstavby, zaměstnanosti a rozvoje

  1. Podpoříme všechny zaměstnavatele, kteří nabídnou nová pracovní místa vytvořením vstřícného a kvalitního zázemí pro jejich podnikání, vytvoříme maximální podporu pro případné využití objektu Vertexu.
  2. Dokončíme investiční akce: autobusové nádraží, silniční průtah městem (krajská komunikace III tř. /4133), opravy kanalizace v rámci projektu Dyje II, včetně Polánky a Rokytné.
  3. Připravíme novou lokalitu pro stavbu rodinných domů v Moravském Krumlově s možnou realizací v tomto volebním období, zároveň podpoříme novou bytovou výstavbu.
  4. Budeme pokračovat v systematické rekonstrukci historických budov ve vnitřním městě – sokolovna, šatlava, soud a Knížecí dům s maximálním využitím dotací.
  5. Zámek – jsme přesvědčeni, že pokud má mít zámek v Moravském Krumlově nějakou budoucnost, musíme vzít jeho osud do vlastních rukou – již nyní jednáme s představiteli současného majitele o možných variantách vlastnictví a podnikáme kroky k nalezení případného investora oprav.

II. Moravský Krumlov – město sportu, kultury a aktivního odpočinku

  1. Malé letní koupaliště – uvědomujeme si, že naše město nebude mít v následujících několika letech dost peněz na krytý bazén, nebo velké letní koupaliště, proto chceme prosadit vybudování alespoň malého letního koupaliště (obdobné jako je v Trstěnicích), s investičními náklady v řádech milionů korun (již dnes máme vytipovány dvě lokality).
  2. Zřídíme relaxační kouty pro rodiny s dětmi a seniory – chceme, aby v každé čtvrti našeho města bylo vytvořené zázemí pro naše nejmenší a i dříve narozené.
  3. Vybudujeme sportovní hřiště ve vnitřním městě vedle ZŠ (již nyní máme příslib dotace).
  4. Nadále budeme podporovat občanská sdružení a spolky, které organizují různé kulturní, společenské nebo sportovní akce pro širokou veřejnost. Zároveň budeme hledat cesty ke zkvalitnění a rozšíření této nabídky.
  5. Podpoříme vznik mateřských center (zázemí pro maminky s dětmi) v jednotlivých částech města.

III. Moravský Krumlov – město s dobrou dopravní obslužností

  1. Najdeme co nejlepší řešení a návaznost spojů v rámci nově budovaného terminálu IDS (u železniční stanice), nového autobusového nádraží a spojení s městskou hromadnou dopravou, včetně co nejlepší dopravní obslužností všech částí našeho města.
  2. Opravíme a zkvalitníme informačně orientační systém města.

IV. Moravský Krumlov – město s úřadem vstřícným ke svým občanům

  1. Městský úřad a jeho pracovníci zde budou pro Vás, pro řešení Vašich žádostí, připraveni pomoci v tíživých životních situacích, ale i obyčejných záležitostí.
  2. Jsme si vědomi, že vzhledem k snižujícím se příjmům města vlivem krize, je nutné hledat další úspory v optimalizaci státní správy a jejich příspěvkových organizacích.
  3. Rozšíříme možnosti komunikace občanů s úřadem.

V. Moravský Krumlov – město s kvalitním sociálním a zdravotním zázemím

  1. Rozšíříme nabídku sociálních služeb v již existujících zařízeních a podpoříme rozvoj služeb pro seniory a sociálně potřebné spoluobčany.
  2. Ve spolupráci s odborníky budeme rozvíjet preventivní programy.
  3. Připravíme projekt na přebudování bývalé zvláštní školy v Rakšicích na Domov důchodců.

VI. Moravský Krumlov – město turistických cílů a zdravého životního prostředí

  1. Slovanská epopej a její zachování v Moravském Krumlově – dohodli jsme se s pražskou TOP 09 včele s kandidátem na primátora Prahy Zdeňkem Tůmou, že v případě úspěchu TOP 09 v komunálních volbách podepíšeme smlouvu o dlouhodobém pronájmu našemu městu.
  2. Zlepšíme podmínky pro možnou separaci odpadů ve městě – zvýšíme počet sběrných hnízd s možností rozšíření separace odpadů o další druhy odpadu.
  3. Rekonstruujeme sběrný dvůr (v případě schválení  již podané žádosti o dotaci v rámci ROP – jihovýchod).

VII. Moravský Krumlov – město moderního a speciálního školství

  1. Dokončíme rekonstrukci mateřských škol ve městě. V současné době je již podaná žádost o dotaci na třetí etapu opravu a revitalizaci mateřské školy Husova.
  2. Jsme připraveni revitalizovat budovy základních škol ZŠ Ivančická a ZŠ Klášterní (v současné době jsou zpracované projekty a je podaná žádost o dotaci).
  3. Budeme všemi dostupnými prostředky prosazovat zachování stávající struktury školského vzdělávání v Moravském Krumlově. Zmodernizujeme hřiště u základních a mateřských škol.
  4. Budeme intenzivně podporovat ojedinělý a velmi kvalitní systém speciálního školství v Moravském Krumlově.

V průběhu volebního období budeme aktivně podporovat:

 

-          činnost dobrovolných (neziskových) organizací,

-          sportovní a kulturní aktivity v rámci obce,

-          rozvoj tradic v našem městě.

 

Chceme se podílet na zajišťování klidného a přátelského soužití nás všech, kteří se denně potkáváme. Jsme přesvědčeni, že je potřebné vytvářet hodnoty nejen materiální, ale i morální. Věříme, že náš volební program k tomu přispěje.

 

Současně ubezpečujeme všechny spoluobčany, že kandidaturu jsme nepřijali pro svůj vlastní prospěch či slávu. Není nám lhostejné, v jaké obci žijeme a jaký bude její další rozvoj. Poctivou a svědomitou prací chceme docílit splnění našich volebních cílů. Máme mezi sebou kandidáty, kteří se dokáží dobře orientovat ve spleti nejrůznějších dotací a chtějí nám pomoct se zajištěním potřebných finančních prostředků na další rozvoj města.

 

Mgr. Tomáš Třetina,

kandidát na starostu města Moravský Krumlov za všechny kandidáty TOP 09

Přílohy
DOC Volební program TOP 09 pro Moravský Krumlov.doc (97 kB)
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme