Prodáme vám zámek, nabízí městu Incheba

2. 6. 2015

Vzít osud zámku do svých rukou mají opět šanci v Moravském Krumlově na Znojemsku. Dosavadní vlastník, společnost Incheba, totiž nabídl městu jeho prodej. Za 15 milionů korun. Podobnou nabídku řešilo město už loni. Tehdy snahu zámek koupit přerušil neúspěch ve snaze získat dotace z norských fondů. 

Starosta Tomáš Třetina včera seznámil zastupitele s nabídkou Incheby. „Pro mě je nabídka přijatelná. Nyní se chceme zeptat na názor místních,“ řekl. O tom, jaké by mohlo být využití zámku, má Třetina jasno. „Nabízí se reprezentativní účely pro město i třeba pro kraj,“ naznačil. 
Město bude muset na koupi sehnat i peníze. „Máme nějaké na účtu. Předpokládám, že další získáme prodejem některých městských nemovitostí. Také bychom domluvili splátkový kalendář,“ řekl Třetina. Pro odkoupení zámku je i sociálnědemokratická radní Irena Kočí. „Snažíme se dlouhodobě, aby se nějak využil. Teď by k tomu navíc bylo potřeba zatlačit na návrat Slovanské epopeje,“ řekla Kočí. 

Krumlovští vědí, že právě odkoupení zámku zlepší jejich vyjednávací pozici ve snaze získat Muchovu Slovanskou epopej zpět. Před několika lety si ji odvezli pražští galeristé, aby dílo vystavovali v hlavním městě. 
Myšlenkou návratu epopeje se zabývá i hejtman Michal Hašek. „Krajská rada schválila záměr nového společného jednání Jihomoravského kraje, Moravského Krumlova a Prahy o budoucnosti epopeje a jejím možném návratu do Krumlova,“ řekla teď už bývalá mluvčí kraje Denisa Kapitančiková. 

Vojtěch Smola, Martin Moštěk

zdroj: Brněnský deník, 2.6.2015, str. 5

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme