Moravský Krumlov zvýšil tlak na tržnici. Územní plán zatím nezmění

26. 4. 2015

Rozlehlý areál bývalého podniku Vertex v Moravském Krumlově zůstane prozatím stále určený pouze pro průmyslovou výrobu. Rozhodli o tom městští zastupitelé, když nezvedli ruce pro navrženou změnu územního plánu.

S návrhem určení pozemků změnit tak, aby v areálu mohly legálně fungovat i obchody předložil nynější vlastník podniku. „Zastupitelstvo změnu neschválilo. Pro její přijetí nebylo dost hlasů. Zastupitelstvo tedy návrh nezamítlo, ale pro jeho přijetí nebyla dostatečná podpora. Je to rozhodnutí, které umožňuje s majitelem o budoucím využití dále jednat," sdělil starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

V jedné z budov areálu vznikla asijská tržnice, která vzbuzuje hlasitou nevoli místních podnikatelů a město kvůli ní s majiteli i provozovateli vede několik správních řízení.

Požadovaná změna územního plánu přitom směřovala právě k legalizaci obchodů v areálu. „Hlavním problémem je budoucí využití celého areálu. Cílem dalších jednání je otevřít nové možnosti a hledat přitom shodu," dodal starosta. Představitelé města nyní předpokládají, že rostoucí tlak nakonec povede k uzavření tržnice a tím k uvolnění napjaté situace.

Neschválení změny ocenila podnikatelka Kamila Poláchová. „Noví majitelé areál koupili jako průmyslovou zónu, museli s tím počítat a měli se podle toho zařídit. Proto jen chválím, že zastupitelstvo předložený návrh nepodpořilo. Město potřebuje pracovní místa, ne tržnice," zdůraznila Polachová. Jak dodala, rozumným návrhům by ale město mělo být otevřené. „K těm, kdo přijdou s nápady, s pracovními místy, ať je město vstřícné. Musí to ale mít nějakou koncepci a záměr," doplnila.

Podobně mluvil na nedávném jednání zastupitel Jan Košíček. „Nyní územní plán připouští jen výrobu a s ní související skladování. Nemůže tam legálně být samostatný jiný sklad, nebo třeba pneuservis. Je zřejmé, že problémem je maloobchod. Musíme přesně stanovit, co v areálu chceme, a co ne," navrhl Košíček."

Ilona Pergrová

denik.cz, 26.4.2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme