Moravský Krumlov odkoupí zámek

9. 7. 2015

Ano. Tak zní konečné slovo zastupitelů z Moravského Krumlova. Na svém jednání v úterý vyslovili souhlas s koupí zámku. Společnost Incheba je ochotna jej prodat za patnáct miliónů korun. 

Starosta Tomáš Třetina (TOP 09) získal od zastupitelstva mandát, aby jednal o smlouvě. Schválit ji samozřejmě musí opět zastupitelé.Naším cílem je, aby do konce roku byl zámek majetkem města,“ řekl Právu starosta. 
Cenu město akceptuje, Moravskokrumlovští ještě dořeší způsob úhrady. V úvahu v podstatě připadají dva způsoby, buď se vydáme cestou půjčky v bance, nebo vyjednáme s Inchebou splátkový kalendář. „Tyto praktické otázky bude řešit finanční výbor. Máme tam lidi, kteří velmi rozumějí číslům, zvládnou vybrat nejlepší řešení,“ řekl Třetina.

Koupě zámku bude na pořadu jednání moravskokrumlovských zastupitelů i v září. To už mají schvalovat konkrétní materiály včetně způsobu financování. Převod zámku do majetku města může být plusovým bodem při shánění prostředků na jeho opravu. „Vlastnictví zámku zjednoduší jednání o případných dotacích. Moje pětiletá zkušenost za dobu, kdy jsem v čele města a vedl jsem různá jednání, je jasná. Neuspěli jsme ve třech žádostech o dotace, protože nejsme vlastníky. To se změní a naše šance na získání peněz na opravu se zvýší,“ říká starosta. 

Je si ale vědom, že s vlastnictvím zámku jsou spojené nemalé náklady na provoz. Zajistit maximální využití a minimalizovat tak vliv získání památky na rozpočet města bude dalším úkolem, jenž je ale třeba začít řešit současně s koupí. „Máme nějaké vize, dokonce hned několik. Předně počítáme s využitím zámku k výstavním činnostem. Část by se měla proměnit v pivovar. Nabízí se spolupráce s Lichtenštejny, stejně jako s celým okolím,“ dodal. 

Možností je proměna zámku v depozitáře pro sbírky, roztroušené na mnoha místech, často v nevyhovujícím stavu. Prostory by byly na zámku k dispozici, nabízela by se i cesta k získání dotačních titulů z ministerstva kultury. Část zámku, jeho některé prostory, využijí město i Jihomoravský kraj pro svou reprezentaci. Například zámecká kaple bude k dispozici pro svatební obřady. Jednání s Lichtenštejny nejsou podle starosty utopií. „S knížetem Hansem Adamem jsem se bavil v Opavě, řekl, že ve chvíli, kdy bude zámek města, nastává zcela jiná situace,“ naznačil možnou šanci pro zámek Třetina. 

Zámek byl dlouhá léta domovem pro Slovanskou epopej, zůstala tam i poté, co jej v roce 2004 za čtrnáct miliónů koupila bratislavská společnost Incheba. Její plány na rekonstrukci ale zůstaly nenaplněné. Po odvozu pláten do Prahy majitel s městem začali řešit postupnou opravu památky. V již opravené části jsou nyní umělecká díla ze sbírek Jana a Medy Mládkových, velkoformátová plátna Vladimíra Franze a další. 

Milan Vojtek

Zdroj: Právo, 9.7.2015, str. 10

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme