Města na Znojemsku se chystají na registr smluv

1. 10. 2015

Ještě než začne platit zákon o povinném zveřejňování smluv, mohou lidé v některých městech kontrolovat, co podepisují jejich starostové a schvalují radní či zastupitelé. V Krumlově to jde snadno už několik let, v Jevišovicích a Znojmě musí uživatel více či méně hledat a klikat. V Miroslavi a Hrušovanech rozhýbe zástupce města patrně až zákon.

V Moravském Krumlově zveřejňují smlouvy s dodavateli třetím rokem. „Považuji to za naprosto přirozené a jsem rád, že Sněmovna konečně rozhýbala a příslušný zákon schválila, jen mi vadí výjimky, které přitom prošly také," sdělil starosta Krumlova Tomáš Třetina.

S naplněním zákona, který ještě musí projít Senátem a získat podpis presidenta republiky, nebudou mít v Krumlově podle Třetinyžádný problém. „Samozřejmě se zařídíme podle případné prováděcí vyhlášky, která může určit v jakém formátu nebo verzi dokumenty zveřejnit. Samotné zveřejnění považuji za zcela přirozené, lidé mají právo vědět, co se ve městě děje," dodal Třetina.

K soustavnějšímu zveřejňování smluv přistoupila i radnice v nejmenším městě regionu, v Jevišovicích. „Začali jsme zveřejňováním na webu města, od června smlouvy dáváme na web www.vhodnezverejneni.cz. Jejich systém by měl podle mých informací připraveni i na propojení do centrálního registru, se kterým počítá nedávno schválený zákon," uvedl starosta Jevišovic Pavel Málek. Jak dodal, město začalo ještě před schválením zákona smlouvy zveřejňovat z jednoduchého důvodu. „Nemáme co tajit, proto jsme se rozhodli smlouvy dávat na internet," dodal starosta.

Znojmo se k zveřejňování smluv nad půl milionu přihlásilo už před třemi lety. Příslušná položka v sekci Otevřená radnice na městském webu obsahuje jen dvě položky. Zvídavý uživatel zjistí, že další smlouvy úředníci nahrávají přímo k jednotlivým zakázkám v takzvaném profilu zadavatele. Programátoři mezitím pracují na vylepšení. „Registr smluv či třeba informační kiosek, je jedno ze složek projektu, na kterém pracujeme," uvedla nedávno mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.

V Miroslavi čekají na zákon. „Až to bude aktuální, budeme se tím zabývat," sdělil starosta Roman Volf.

Martin Moštěk

Zdroj: denik.cz, 25.9.2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme